Boje u Doněcku neutichají, na východě jsou stále ruští vojáci

Boje v okolí doněckého letiště

Boje v okolí doněckého letiště Zdroj: ctk/ap

Tvrdé boje ukrajinské armády s proruskými separatisty o letiště v Doněcku pokračují. Zatímco podle ukrajinské armády byli separatisté odraženi, ti oznámili, že aktivní fázi bojů o letiště ukončili a letištní objekty nyní už jen „dočišťují“. Podle NATO na východě Ukrajiny stále bojují stovky ruských vojáků.

Mluvčí operace armády na východě Ukrajiny Andrij Lysenko podle listu Ukrajinska pravda v této souvislosti popřel tvrzení vzbouřenců, že už kontrolují dva terminály. Zdůraznil, že neuspěl žádný z jejich středečních útoků. Večerní pokus o přepadení obránců letiště pak prý zaplatili sedmi mrtvými a deseti zraněnými.

Jeden z vůdců doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko ve středu večer tvrdil, že povstalci už kontrolují 90 procent letiště a že do konce týdne ovládnou celý objekt. „Dva, nejvýše tři dny a doněcké letiště bude pod naší kontrolou,“ prohlásil.

Povstalci prý letiště prakticky ovládli

Dnes vzbouřenci oznámili, že „aktivní fázi“ převzetí kontroly nad letištěm ukončili. „Objekty v areálu letiště se už jen dočišťují,“ řekl agentuře Interfax povstalecký vicepremiér Andrej Purgin. O plném dobytí mezinárodního letiště ale podle něj bude možné hovořit až poté, co vzbouřenecké oddíly vytlačí armádu do vzdálenosti 15 kilometrů od letiště.

„Je to město ve městě, kromě starého a nového terminálu je tam podzemní kryt ze sovětských dob. Možností, jak se skrýt a vést diverzní činnost, je mnoho,“ řekl Purgin.

Navzdory závazku dodržovat klid zbraní se separatisté útoky na doněcké letiště nijak netají. V minulých dnech oznámili, že do ofenzívy nasadili nová polní děla, dnes ohlásili přísun dalších posil. Letiště v Doněcku, které jako jediné na východě Ukrajiny může přijímat velká dopravní letadla, má pro vzbouřence klíčový význam. Ze stejných důvodů pokračují i boje ve městě Debalceve, které je důležitou železniční křižovatkou.

NATO: Ruští vojáci čekají u hranic

Na východě Ukrajiny navíc podle Severoatlantické aliance stále bojují stovky ruských vojáků, přestože část z nich po vyhlášení příměří 5. září odešla. Od té doby ale žádný výraznější pohyb ruských jednotek nenastal, upozornil mluvčí aliance Jay Janzen. „Stovky ruských vojáků, včetně příslušníků speciálních jednotek, na Ukrajině dál zůstávají. Nedaleko ruské hranice s východní Ukrajinou je navíc rozmístěno kolem 20 tisíc ruských vojáků,“ konstatoval mluvčí.

Ještě před měsícem NATO oznámilo, že na východě Ukrajiny separatisty podporuje „několik tisíc“ ruských vojáků. Stažením podstatné části z nich chtěla Moskva patrně podpořit vyhlášený klid zbraní, který na Ukrajině trvá bezmála měsíc. Obě strany jej ale opakovaně porušují.