Británie jako první západní země vydá dluhopis v čínské měně

Londýn

Londýn Zdroj: siddhu 2020 CC BY 2.0 Flickr

Británie se stane první západní zemí, která vydá dluhopis v čínské měně. Oznámil to britský ministr financí George Osborne. Londýn tím pokračuje v prohlubování britsko-čínské finanční spolupráce, kterou na nejvyšší úrovni navázal při červnové první návštěvě čínského premiéra Li Kche-čchianga v Británii.

„Mohu potvrdit, že britská vláda má v úmyslu být první národní vládou mimo Čínu, která vydá dluhopis v čínské měně,“ řekl Osborne podle agentury Reuters. Na tiskové konferenci vystoupil spolu s čínským místopředsedou vlády Ma Kchajem, který je nyní na návštěvě Londýna. Británie dnes při této příležitosti oznámila obchodní dohody s Čínu v hodnotě 2,4 miliardy liber (83 miliard korun).

Londýn se s Pekingem v červnu dohodl, že usnadní zahraniční obchodní styk v čínských jüanech a umožní ve světové finanční metropoli expandovat čínským bankám. V Londýně také vznikne zúčtovací centrum pro obchodní transakce v jüanech a zúčtovací bankou se stane China Construction Bank.

Osborne také informoval, že londýnský pojišťovací trh Lloyd's dostal licenci k otevření pobočky v Pekingu. Stalo se to několik dní poté, co Británie schválila bankovní licenci čínské Industrial and Commercial Bank of China. Plánovaný dluhopis v jüanech bude velikostí srovnatelný s nedávnou emisí v hodnotě dvou miliard jüanů, kterou vydala v Londýně China Development Bank, uvedl Osborne. Na trh by se měl dostat do konce tohoto roku a výnos z něj půjde do státních devizových rezerv.