Británie vyhlásila druhý nejvyšší stupeň ohrožení terorismem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Prasad Kholkute via Flickr

Británie zvýšila stupeň ohrožení teroristickými útoky. Jde o reakci na dění v Sýrii a Iráku, jejichž rozsáhlá území obsadili ozbrojenci z hnutí Islámský stát. Aktuálně platný druhý nejvyšší stupeň znamená vážnou hrozbu, neexistují ale žádné konkrétní poznatky o bezprostředním útoku, dodala ministryně vnitra Theresa Mayová.

Britské úřady rozlišují pět stupňů možné teroristické hrozby. První stupeň je malá hrozba, kdy je útok nepravděpodobný, druhý stupeň je mírná hrozba, kdy je útok možný, ale nepravděpodobný, třetí stupeň je závažná hrozba, kdy existuje pravděpodobnost útoku. Tento stupeň v zemi platil od července 2011.

Druhý nejvyšší stupeň, který platí nyní, je vážná hrozba, což znamená, že útok je velmi pravděpodobný. Nejvyšší stupeň je pak kritická hrozba, kdy je útok bezprostředně očekáván.

„Zvýšení stupně ohrožení souvisí s vývojem v Sýrii a Iráku, kde teroristické skupiny plánují útoky proti Západu. Na některých z těchto plánů se velmi pravděpodobně podílejí i zahraniční bojovníci, kteří tam přijeli z Británie a Evropy a účastí se těchto konfliktů,“ uvedla Mayová. Druhý nejvyšší stupeň ohrožení podle ní znamená, že „teroristický útok je velmi pravděpodobný, nicméně neexistují žádné zpravodajské informace, které by naznačovaly, že hrozí bezprostředně.“

Před více než týdnem zveřejnili islamisté bojující v Sýrii videozáznam se stětím amerického novináře Jamese Foleyho, kterého drželi v zajetí dva roky. Podle všeho ho zavraždil britský občan bojující na straně radikálů, hovořil totiž s britským přízvukem.

V souvislosti s touto vraždou se objevily požadavky na přijetí nových bezpečnostních opatření souvisejících s cestami britských občanů na Blízký východ, kde se připojují k extremistickým skupinám. Zvýšily se rovněž obavy, že některý z těchto britských radikálů se následně vrátí do Británie, aby tam páchal útoky.