Británii hrozí ztráta pozic. Brusel ji chce obejít při sestavování rozpočtu EU

Londýn - ilustrační foto

Londýn - ilustrační foto

Evropská unie řeší, jak se obejít při schvalování rozpočtu pro léta 2014 až 2020 bez souhlasu Británie. Informoval o tom deník Financial Times.

Bruselští úředníci a diplomaté pracují podle tohoto zdroje na nové podobě střednědobého finančního plánu, aniž by Brity přizvali. Cílem je vymyslet postup, jak sestavit sedmiletý plán, k němuž by se Londýn nemusel vyjádřit. „Zkoušejí právní a technické varianty,“ tvrdí Financial Times.

Důvod je nasnadě: Spojené království se – na rozdíl od jiných členských států – dožaduje zkrácení unijních výdajů, nebo aspoň přinejmenším jejich zmrazení. A to na úrovni roku 2011, kdy činily 126,5 miliardy eur. Sedminásobek představuje zhruba 886 miliard. Zastánci zvýšení útrat, a tudíž i odvodů do společné pokladny podle zásady o vyrovnaném rozpočtu -, mluví až o jednom bilionu. Pozorovatelé, s ohledem na nesmiřitelnost obou táborů, nevylučují krach „rozpočtového“ summitu, který začíná ve čtvrtek, skončit má v pátek, ale protáhnout se může až hluboko do víkendu.

„Vyloučením Britů sleduje unie cíl, aby vyvinula tlak na premiéra Davida Camerona a přiměla ho k ústupkům,“ upozornily Financial Times. Debata na téma unijních financích, ovšem bez britské účasti, pokračuje dens v Bruselu pod vedením stálého předsedy Rady EU Hermana Van Rompuye.