Britové se poprvé zapojili do útoků na islamisty

Britské stíhačky Panavia Tornado

Britské stíhačky Panavia Tornado Zdroj: Armada USA

Britské stíhačky poprvé zaútočily v Iráku na pozice ozbrojenců z hnutí Islámský stát (IS). Pomohly tak kurdským bojovníkům, kteří se snaží ofenzivu islamistů zastavit. Oznámil to britský ministr obrany Michael Fallon. Britský parlament schválil zapojení země do bojů s IS v Iráku minulý týden.

„Identifikovaly cíl a zaútočily na těžké zbraně islamistů, které ohrožovaly kurdské jednotky. Rovněž zaútočily na obrněný nákladní automobil ve stejné oblasti,“ uvedl ministr pro televizní stanici BBC. „Obě letadla se nyní vrátila bezpečně na základnu a podle prvotního zhodnocení byly oba útoky úspěšné,“ dodal.

Británie vyslala nad Irák stíhací bombardéry typu Tornado. Dvě stíhačky byly prý jen na „ozbrojené průzkumné misi“, když je požádali, aby pomohly kurdským jednotkám na severozápadě Iráku, jež se ocitly pod palbou. Po útoku se vrátily zpět na leteckou základny Akrotiri na Kypru.

Londýn patří k nejbližším spojencům Washingtonu a přestože Američané zahájili leteckou operaci proti islamistům již před několika týdny, Británie dosud stála stranou. Britský premiér David Cameron minulý týden ve čtvrtek uvedl, že by se jeho země do bojů v Iráku měla zapojit, protože to je v jejím zájmu. Už předminulý týden se připojila k úderům Francie. Před pár dny oznámily svou účast i Dánsko a Belgie, které se chystají vyslat sedm, respektive šest letounů.