Brusel ocenil rozpočtovou kázeň Itálie a Maďarska

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise sníží tlak na některé zadlužené členské státy. Dobrá zpráva míří do Itálie, Maďarska a dalších tří zemí. Informovali o tom na sociální síti Twitter eurokomisaři Antonio Tajani a László Anfor, Itálii potvrdila komise na včerejším brífinku, kde oznámila výsledky prověrek národních rozpočtových plánů. Ochotu unijní exekutivy musí ještě potvrdit Rada ministrů financí.

Předpokladem pro poshovění je příslib, že dotyčný hříšník dostane nikoli dočasně, ale nejlépe natrvalo schodek finančního plánu pod přípustnou hranici tří procent hrubého domácího produktu. Z doručených a přezkoumaných rozpočtů vyplývá, že to slibují Itálie, Maďarsko, Litva, Lotyšsko a Rumunsko. Překročení limitu přiznala naopak Malta.

Vstřícný postoj vůči Itálii se čekal, připomínají pozorovatelé. Její deficit má letos dosáhnout 2,9 procenta a napřesrok 2,5 procenta HDP.

Francie smí dostat dva roky navíc, aby se zbavila rozpočtového manka, za podanou ruku chce komise reformy. První je na řadě přestavba důchodového systému. Na odklad pro nápravu schodku se mohou těšit také Španělé, Nizozemci, Poláci, Portugalci a Slovinci.

Doporučení exekutivy Evropské unie proberou na červnovém summitu premiéři a prezidenti sedmadvacítky. Pak budou na tahu šéfové finančních rezortů.