Brusel schválil rozpočty Francie a Itálie, země slíbily snížení deficitů

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Evropská komise schválila rozpočty Francie a Itálie pro příští rok poté, co země slíbily dodatečná opatření ke snížení rozpočtových deficitů. Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Jyrki Katainen prý v upravených rozpočtových plánech nenarazil na žádné případy mimořádně vážného porušení pravidel Evropské unie.

Komise minulý týden vyzvala Francii a Itálii, aby vysvětlily, proč návrh jejich rozpočtů na příští rok nesplňuje dohodnuté cíle. Vlády obou zemí proto v pondělí slíbily dodatečná úsporná opatření. Italský deficit by měl v jejich důsledku klesnout o zhruba 4,5 miliardy eur (125 miliard Kč) a francouzský schodek by se měl snížit o 3,6 až 3,7 miliardy eur.

Itálie a Francie nyní s podporou některých dalších evropských zemí usilují o změnu nasměrování unijní rozpočtové politiky od úsporných opatření k podpoře ekonomiky. Proti tomu se však staví Německo, které je největší evropskou ekonomikou.

Terčem kritiky Bruselu se minulý týden stalo rovněž Rakousko, které dnes slíbilo dodatečná opatření ke snížení rozpočtového deficitu v příštím roce o 0,3 procenta hrubého domácího produktu, což odpovídá zhruba miliardě eur.

Evropská unie v červnu ukončila řízení kvůli nadměrnému deficitu s šesti členskými zeměmi, včetně Rakouska. To nyní slibuje například omezení byrokracie a dotací či opatření proti daňovým podvodům. Počítá rovněž s pomalejším růstem penzí a mezd.