Brusel žaluje Německo kvůli státní pomoci pro Deutsche Post

Deutsche Post

Deutsche Post Zdroj: CC BY 2.0: Josiah Mackenzie

Evropská komise kvůli státní pomoci pro poštovní společnost Deutsche Post podala na Německo žalobu k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku. Komise viní Berlín z toho, že od Deutsche Post nevymohl zpět celou nelegální státní pomoc tak, jak mu to Brusel nařídil.

Antimonopolní odbor komise loni v lednu dospěl k závěru, že Německo poskytuje své poštovní společnosti nekalou výhodu proti konkurenci prostřednictvím kombinace regulovaných cen služeb a penzijních subvencí. Nařídil proto Berlínu, aby od podniku vymohl zpět částku od 500 milionů do jedné miliardy eur.

Deutsche Post od té doby zaplatila vládě jen necelých 300 milionů a podala proti rozhodnutí komise odvolání k Soudnímu dvoru EU. Německá vláda se proti nařízení Bruselu odvolala hned v lednu 2012.

Komise dnes uvedla, že německá vláda získala od Deutsche Post zpět jen pomoc pro neregulované komerční služby, jako je prodej známek a obálek nebo reklamní zásilky, nikoli už ale pomoc v segmentu mezifiremních balíkových zásilek, které Brusel považuje rovněž za neregulované.

„Komise proto požádala Německo, aby vymohlo zpět pomoc poskytnutou těmto službám. Německo to opakovaně odmítá udělat,“ konstatovala komise.

Mluvčí Deutsche Post řekl, že firmu krok Bruselu překvapil, protože měla za to, že vláda již původnímu nařízení vyhověla. Německá vláda sdělila, že ohledně přesné sumy, kterou musí Deutsche Post vrátit, se ještě nic nedohodlo.