České úřady nestíhají vyřizovat žádosti krajanů o přesídlení z Ukrajiny

Ukrajinci - ilustrační foto

Ukrajinci - ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Oxlaey.com via Flickr

Na českých konzulárních úřadech na Ukrajině pracují v tomto a příštím týdnu posily z ministerstev zahraničí a vnitra ČR, aby uspíšily proceduru vyřizování krajanských žádostí o přesídlení do České republiky. Český velvyslanec Ivan Počuch řekl, že bez pomoci z pražských ministerstev by zájemci vzhledem ke stovkám žádostí mohli přijít na řadu až příští rok v květnu.

Žádosti přijímají konzulární pracoviště v Kyjevě a ve Lvově, ministerstvo zahraničí v Praze má pak lhůtu 90 dnů na jejich prověření a ministerstvo vnitra dvojnásobnou lhůtu na jejich vyřízení, upozornil Počuch. Vzhledem k vysokému počtu žadatelů se zastupitelský úřad snaží lhůty „nadstandardními prostředky“ co nejvíc zkrátit, dodal velvyslanec.

Na neúměrné dlouhé termíny vyřizování krajanských žádostí v telefonickém rozhovoru upozornil předseda Rady černobylských krajanů při Sdružení Čechů z Volyně Borys Iljuk. „Na krajany z východu se v nynější uprchlické krizi zapomíná,“ stěžoval si Iljuk. Podle jeho informací mohou být žádostí tři až čtyři tisíce, ambasador Počuch hovoří o mnoha stech. „Dveře by se zavírat neměly,“ poznamenal Iljuk.

Prezident Miloš Zeman loni na podzim v souvislosti se žádosti 232 českých krajanů o návrat do vlasti vyjádřil hlubokou nespokojenost s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které podle něj nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. V médiích se spekulovalo i o tom, že požadoval Počuchovu výměnu. Ministerstvo zahraničí se ale za velvyslance postavilo.