Česko bude mít o jednoho europoslance méně

Europarlament

Europarlament

Ústavní výbor Evropského parlamentu včera schválil rezoluci týkající se počtu poslanců po celoevropských volbách v roce 2014. Česká republika by tak měla přijít o jednoho europoslance, čímž by se počet našich zástupců v EP snížil na 21.

Snižování počtu eruoposlanců z některých členských zemích EU si vyžaduje plánované rozšiřování EU o Chorvatsko. Nyní má Evropský parlament 754 členů a po vstupu Chorvatska letos pravděpodobně v červenci se jejich počet zvýší o 12. V této souvislosti hledal výbor řešení, jak snížit celkový počet poslanců o 15. Snažilo se o kompromis, jež by byl více méně přijatelný pro všechny.

Výsledkem „vysoké matematiky“ je, že po eurovolbách v roce 2014 by měly mít o jednoho europoslance méně kromě ČR také Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Irsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko a Řecko. Slovensko si zachová dosavadní počet 13 poslanců v EP. Estonsko, Kypr, Lucembursko a Malta si udrží po šesti poslancích, což je minimální počet uvedený v Lisabonské smlouvě. Ani jeden členský stát nebude mít v příštím pětiletém volebním období více poslanců, než nyní. Největší tlaky v tomto směru vyvíjely Británie, Francie, Španělsko a Itálie.

Návrhem výboru se mají na svém plenárním zasedání zabývat v březnu ve Štrasburku samotní poslanci EP. I tak ještě nemusí jít to konečný stav. K další revizi dohody týkající se počtu křesel má dojít před zahájením legislativního období 2019 až 2024.

Konec kočovného eurocirkusu?