Česko drží místo mezi bankovními premianty

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Region střední a východní Evropy by měl letos dosáhnout stejného ekonomického růstu jako loni. Na konferenci Euromoney to uvedl ředitel divize firemního a investičního bankovnictví UniCredit Group Gianni Franco Papa. Analytici banky odhadují loňský růst HDP regionu na 2,5 procenta.

Letos má střední Evropa dosáhnout lepšího výsledku (2,8 procenta), východní a jihovýchodní Evropu však více zasáhne kontrakce v Rusku a růst dosáhne 1,6 procenta. Pro Česko očekává UniCredit růst HDP z loňských 2,3 procenta na 2,4 procenta.

Slušný výkon ekonomiky má pomoci i českému bankovnictví. Úvěry loni dle odhadu UCG rostly tempem 2,8 procenta, letos to má být 3,7 procenta, přičemž více mají růst půjčky domácnostem oproti podnikovým. Tuzemské banky jsou pro zahraniční matky stále zlatým dolem: výnosnost aktiv 1,8 procenta je s výjimkou Turecka nejvyšší v Evropě.

nesplácené úvěrynesplácené úvěry | E15

Rentabilita aktiv v Itálii, Rakousku či Německu je proti Česku třetinová. Také poměr mezi provozními náklady a výnosy bank je v Česku mezi nejnižšími. Skupina západoevropských zemí má náklady na úrovni 62 procent tržeb, Česko lehce nad 40 procenty. Východoevropský region jako celek je uprostřed. Česko patří také mezi země s nejnižším podílem nesplácených úvěrů.

Mezi výhody postkomunistického regionu banka řadí vyšší pružnost měnové politiky, podpoření poptávky vlivem levné ropy a zlepšování finanční regulace.