Chlad mezi Ruskem a USA trvá. Moskva vynechá jaderný summit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Alberto Otero Garcia, CC BY-SA 2.0, Wikimedia.com

Jaderná velmoc Rusko se nezúčastní příštího summitu o jaderné bezpečnosti, který se má v roce 2016 konat v Chicagu. Moskva to v předstihu oznámila Washingtonu v rámci zahájení příprav konference, která se koná jednou za dva roky, uvedla agentura Reuters. Potvrzuje se tak pokračující ochlazovaní vztahů Ruska a USA.

Konference o jaderné bezpečnosti, která má za cíl snižovat bezpečnostní rizika spojená s jadernou problematikou ve světě, se v posledních letech zúčastnilo více než 50 zemí. A to včetně jaderných mocností jako je Čína, Francie, Německo a Británie.

Ruští zástupci se minulý týden nezúčastnili přípravné schůzky a ruská strana dodatečně oznámila, že neplánuje ani přijet na summit.

Americko-ruské vztahy jsou v posledních letech napjaté kvůli celé řadě otázek. Patří mezi ně ruská anexe ukrajinského Krymu letos v březnu, následovná údajná ruská podpora separatistů v další části východní Ukrajiny a také poskytnutí dočasného azylu pro bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, který světu vyzradil výzvědný telekomunikační program americké vlády.

Haagská konference, kterou zastínila ruská intervence na Krym, se uzavřela dohodou o snaze co nejvíce snížit využívání vysoce obohaceného uranu a na posílení spolupráce, aby se jaderný materiál nedostal do nepovolaných rukou.