Obětí zemětřesení v Chorvatsku přibývá, chvění pocítili i lidé v Česku

Petrinja poničená zemětřesením.

Petrinja poničená zemětřesením. Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Petrinja poničená zemětřesením.
Petrinja poničená zemětřesením.
Petrinja poničená zemětřesením.
Petrinja poničená zemětřesením.
Petrinja poničená zemětřesením.
22
Fotogalerie

Další zemětřesení během několika dní, tentokrát o síle 6,3 stupně, zasáhlo střední Chorvatsko. Zemětřesení v Chorvatsku má podle místních médií už nejméně sedm obětí na životech. V troskách jednoho domu tam zahynula i celá rodina. Asi 20 zraněných bylo hospitalizováno. Chvění pocítili i lidé na území Česka, včetně Prahy. Podle odborníků nemohlo ohrozit statiku budov. 

 

Podle evropského seizmologického centra EMSC zemětřesení udeřilo kolem 12:20 v oblasti vzdálené 46 kilometrů jižně od Záhřebu. Podle televize HRT chorvatští seizmologové intenzitu určili na 6,2 stupně. Chvíli předtím předcházel otřes o síle 4,1 stupně.

Zasažena je oblast u měst Sisak, Petrinja a Glina, kterou postihlo zemětřesení už v pondělí. Poškozeno je tam na 500 budov. V Sisaku záchranáři vyprostili z trosek jednoho domu rodinu. K nepoznání je podle televize poškozené centrum Petrinje, odkud jsou také hlášeni zranění.

Záběry z města Petrinja:

Otřesy byly citelné i v Záhřebu, kde lidé ve strachu vybíhali ven z budov. Mimo jiné je podle médií silně poškozená budova ministerstva obrany a z jedné z nemocnic hlavního města byly evakuovány děti i personál. Záchvěvy spojené se zemětřesením byly hlášené i na Slovensku, v Bosně a Itálii. Kvůli otřesům byla preventivně odstavena slovinská jaderná elektrárna Krško.

Oblast Sisaku a Petrinje zasáhlo už v pondělí zemětřesení o síle kolem 5,1 stupně, ale způsobilo menší škody na některých domech. Cítit bylo i v Záhřebu. Experti očekávali možnost silnějšího následného otřesu.

Silné zemětřesení zasáhlo Chorvatsko už 22. března. V Záhřebu a okolí způsobilo rozsáhlé materiální škody. Ministr výstavby a územního plánování Predrag Štromar jejich výši odhadl na 42 miliard kun (146 miliard korun). O život přišla jedna dívka a více než dvě desítky lidí utrpěly zranění.

Česko pošle do Chorvatska vybavení za pět milionů korun, například stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku, oznámil ministr vnitra Jan Hamáček. O možné pomoci spolu telefonicky mluvili premiéři obou zemí Andrej Babiš a Andrej Plenković.

"Sleduju šíleně smutné záběry z celého Chorvatska, které zasáhlo zemětřesení. Jsme s Chorvaty a jsme připraveni poslat pomoct," napsal Babiš na twitteru. Pomoc nabídly i další země a rovněž Evropská komise.