Čína chce zvýšit výdaje na armádu asi o deset procent

Čínská armáda

Čínská armáda Zdroj: CTK

Čína chce v letošním roce zvýšit výdaje na armádu asi o deset procent. Čínská armáda by tak mohla hospodařit s částkou v přepočtu asi 3,6 bilionu korun. Loni Peking zvýšil výdaje na armádu o 12,2 procenta. Podle velitele amerických ozbrojených sil v Asii, generála Vincenta Brookse, není nárůst čínských výdajů na obranu důvodem ke znepokojení, pokud Peking nevyužívá svých bojových prostředků k provokacím.

„Pro tak velkou zemi jako je Čína je důležité, aby se dokázala bránit,“ uvedla Fu Jing s tím, že přesný údaj nárůstu výdajů oznámí ve čtvrtek na počátku zasedání parlamentu.

Čína v současnosti vede spory se sousedními zeměmi o kontrolu nad ostrovy a námořními cestami v okolních mořích. Napjaté vztahy má především s Japonskem, ale i s Vietnamem, Filipínami či Indií.

Čínské provokace

Podle amerického generála Brookse se Čína dopouští v asijsko-tichomořském regionu provokativního a „rušivého chování“. Hovořil o šikaně na moři a ve vzduchu vůči jejím sousedům a také o otevřeném nátlaku vůči zemím v oblasti, aby byly nuceny si vybírat mezi Čínou a USA.

Podle prestižního Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) jsou ale čínské výdaje na armádu zhruba o polovinu vyšší, než se oficiálně udává, neboť řada položek jako například výzkum a vývoj zahrnuje do jiných kapitol.

Více než Čína vydávají na armádu už jen Spojené státy americké. Čínská lidová osvobozenecká armáda je co do počtu aktivních vojáků největší na světě. V jejích řadách slouží zhruba 2,3 milionu žen a mužů.