Zmírnění obchodní války? Čína plánuje snížit dovozní cla

Obří překladiště v Šanghaji

Obří překladiště v Šanghaji Zdroj: profimedia.cz

Obří překladiště v Šanghaji
Obří překladiště v Šanghaji
Obří překladiště v Šanghaji
Obří překladiště v Šanghaji
Obří překladiště v Šanghaji
15
Fotogalerie

Čína hodlá snížit průměrnou celní sazbu na dovoz od většiny svých obchodních partnerů, a to už v říjnu. Informovala o tom agentura Bloomberg. V rámci otevírání své ekonomiky, která je druhá největší na světě, Čína už dříve slíbila svým obchodním partnerům, včetně Spojených států, že podnikne kroky k dalšímu zvyšování dovozu.

V červenci vláda snížila cla na import téměř 1500 druhů spotřebního zboží od kosmetiky k domácím přístrojům. Státy, kterých se má týkat nové opatření, agentura Bloomberg nejmenovala.

Na Světovém ekonomickém fóru v severočínském přístavu Tchien-ťin čínský premiér Li Kche-čchiang ve středu prohlásil, že vláda bude nadále snižovat cla na některé dovozní položky, konkrétně se ale nevyjádřil.

Příslib snížení sazeb přišel v době eskalace obchodních sporů Číny a USA. Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil, že Spojené státy od 24. září zavedou nové desetiprocentní clo na dovoz čínského zboží v hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 bilionu korun). Peking vzápětí reagoval oznámením, že od stejného data zavádí odvetná cla na dovoz amerického zboží v hodnotě kolem 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) ročně.