Čína se zřejmě loni stala největším obchodníkem světa

Podle údajů čínského statistického úřadu začíná oživovat export, ten byl v prosinci meziročně vyšší o 14 procent, silnější je průmyslová výroba, maloobchodní prodeje i investice do fixních aktiv. Zdá se tedy, že se Pekingu podařilo proexportní politikou opět povzbudit růst, aniž by se zároveň zažehla hrozba příliš vysoké inflace.

Podle údajů čínského statistického úřadu začíná oživovat export, ten byl v prosinci meziročně vyšší o 14 procent, silnější je průmyslová výroba, maloobchodní prodeje i investice do fixních aktiv. Zdá se tedy, že se Pekingu podařilo proexportní politikou opět povzbudit růst, aniž by se zároveň zažehla hrozba příliš vysoké inflace. Zdroj: ctk

Čína se dere na špici, přitom chce být vnímána jako chudý stát. Hodnota dovozu a vývozu Číny podle oficiálních údajů loni činila 3,866 bilionu dolarů (73,3 bilionu korun), zatímco hodnota dovozu a vývozu USA dosáhla 3,822 bilionu dolarů. Čínská vláda to však popírá a upozorňuje, že podle standardů Světové obchodní organizace (WTO) Čína loni zaostala v obchodu za USA o zhruba 15,6 miliardy dolarů.

Peking chce být světovým lídrem, ale stále trvá na tom, že je chudou zemí. Obává se jakékoliv změny, která by mohla nahlodat tento status a vyvolat poptávku po akcích na stimulaci globální ekonomiky nebo ústupcích v obchodě a otázkách klimatu. Z tohoto důvodu podle analytiků oslovených AP se zřejmě obává i možného postavení největšího obchodníka na světě a odmítá ho. „Myslím si, že jsou zde obavy ministerstva obchodu, že by to mohlo být západními zeměmi použito jako důkaz, že Čína neplní svoji úlohu při snaze dostat do rovnováhy globální ekonomiku,“ uvedl analytik IHS Global Insight Sien-fang Žen.

Číně se podařilo za pět let překonat Spojené státy a stát se hlavním obchodním partnerem většiny světa, včetně amerických spojenců, jako Jižní Koreje a Austrálie. Podle analýz AP byly v roce 2006 USA největším obchodním partnerem 127 zemí světa a Čína 70 zemí. V roce 2011 si však země vyměnily pozice. Čína byla hlavním obchodním partnerem 124 zemí a USA 76.

Za poslední desetiletí Čína překonala Spojené státy a stala se největším trhem pro auta a mobilní telefony a největším producentem ocele a lodí. V roce 2009 sesadila Japonsko z pozice druhé největší ekonomiky světa. Čína je rovněž největším konzumentem energie a producentem skleníkových plynů, které zřejmě způsobují změny klimatu. Jako rozvojová země však země nemusí plnit emisní limity podle Kkjótského protokolu, jejichž cílem je omezit změny klimatu.