Čínský fejetonista zmizel. Může to souviset s výzvou k rezignaci prezidenta

Si Ťin-pching na pařížské konferenci (30. listopadu 2015)

Si Ťin-pching na pařížské konferenci (30. listopadu 2015) Zdroj: CTK

Známý čínský fejetonista Ťia Ťia se od úterý pohřešuje. Zmizel cestou do Hongkongu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na právníka pohřešovaného. Podle něj by zmizení fejetonisty mohlo souviset s publikací otevřeného dopisu prezidentu Si Ťin-pchingovi, jehož autoři vyzvali hlavu státu k rezignaci. Ťia uvedl, že s dopisem nemá nic společného, varoval ale své bývalé kolegy před jeho zveřejněním.

Zmizení publicisty přichází v době, kdy panují otázky ohledně osudu pěti hongkongských knihkupců a vydavatelů, kteří obchodovali s knihami pojednávajícími o soukromém životě čínských vůdců. Loni byli nahlášeni jako nezvěstní a pak se za nejasných okolností objevili ve vazbě v pevninské Číně.

Fejetonista Ťia Ťia, který pravidelně píše pro zpravodajský server Tencent Online, měl v úterý večer nastoupit v metropoli Pekingu do letadla mířícího do Hongkongu. Před tím se naposledy ozval manželce. Podle plánu měl v noci dorazit do bytu svého přítele, tam se ale neukázal. Nepřišel ani ve středu na dohodnutou schůzku v době oběda. Čínské úřady jeho zmizení zatím nekomentovaly a není jasné, zda je ve vazbě.

„Nevíme, kdo ho kam odvedl ani proč. Je velká pravděpodobnost, že se tak stalo na letišti,“ prohlásil právník sloupkaře Jen Sin. Ťia údajně před odletem řekl svým přátelům, že by se mu mohlo něco stát, protože varoval své bývalé kolegy kvůli dopisu adresovanému prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Věznění aktivistů

Dopis byl přetištěn tiskovou agenturou Watching, z jejích stránek byl ale následně stažen. Koloval ale také na čínských sociálních sítích. Ťia, který často ve svých sloupcích komentuje politické a sociální otázky, uvedl, že nemá s dopisem nic společného.

Tažení čínské vlády proti kritikům režimu se vystupňovalo poté, co k moci nastoupil stávající prezident Si Ťin-pching. Uvězněny byly desítky aktivistů, novinářů, právníků a dalších osobností.