Čínský premiér: Nemějte obavy, všechny své hospodářské cíle splníme

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Čína je navzdory obavám z dalšího zpomalování hospodářského růstu na cestě ke splnění všech ekonomických cílů, které si na letošní rok stanovila, řekl čínský premiér Li Kche-čchiang. Čína podle něj pro světovou ekonomiku nepředstavuje zdroj rizika, ale naopak zdroj růstu.

Obavy ohledně zdraví čínské ekonomiky dnes posílily údaje o srpnovém vývoji inflace. Výrobní ceny se kvůli levnějším komoditám a slábnoucí poptávce meziročně propadly o 5,9 procenta, což je nejprudší tempo za šest let.

Spotřebitelské ceny se sice o dvě procenta zvýšily, za jejich růstem ale stálo zejména zdražení potravin, nikoli silnější ekonomická aktivita, upozorňuje agentura Reuters.

Údaje zvýšily obavy z deflace a posílily očekávání, že Peking přijde s novými opatřeními na podporu hospodářského růstu. „V případě známek poklesu ekonomiky máme adekvátní zdroje k tomu, abychom se s tím vypořádali,“ podotkl premiér. Dodal, že Peking učiní další kroky k podpoře domácí poptávky i exportu.

Nepříznivé údaje dnes přišly také z čínského automobilového trhu. Čínské sdružení výrobců automobilů (CAAM) oznámilo, že prodej aut se v srpnu meziročně snížil o tři procenta na 1,7 milionu vozů. Prodej tak vykazuje pokles již pět měsíců za sebou.

Čínská ekonomika podle posledních údajů statistického úřadu ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o sedm procent, což je stejné tempo jako v prvním čtvrtletí a v souladu s celoročním cílem čínské vlády. Někteří ekonomové se ale domnívají, že hospodářský růst byl ve druhém čtvrtletí ve skutečnosti pomalejší, než úřad tvrdí.