Čínský prezident slíbil omezit restrikce pro americké investory

Čínský prezident Si Ťin-Pching

Čínský prezident Si Ťin-Pching Zdroj: reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching při setkání s americkými podnikateli slíbil omezit restrikce pro západní investory a předpověděl dlouhé období hospodářského růstu své země. Si je od úterý na své první návštěvě v USA, jejíž úvod věnoval pobytu v Seattlu na severozápadě Spojených států.

Čínský prezident si je vědom rizikových faktorů, kterým čínská ekonomika čelí. Jeho země je chce zvládat inovativními kroky v makroekonomice. „Věřím, že z dlouhodobého hlediska jsou základy čínské ekonomiky dobré,“ řekl Si Ťin-pching smetánce amerických podnikatelů, mezi nimiž byli miliardář Warren Buffett nebo šéf společnosti Apple Tim Cook.

Čína chce podle prezidenta zlepšit i ochranu duševního vlastnictví. Doufá, že Spojené státy zareagují uvolněním zákazu vývozu vyspělých technologií do Číny a „přispějí k vytvoření spravedlivých podmínek pro čínské investory“.

Úspěšný Boeing

Po setkání s podnikateli zamířil Si do obřího závodu společnosti Boeing ve městě Everettu nedaleko Seattlu, kde se vyrábějí letouny Boeing 777 a 787 Dreamliner. Krátce po jeho návštěvě vedení firmy oznámilo, že získalo zakázku na vývoz 300 letounů do Číny za 38 miliard dolarů.

Problémem pro čínského prezidenta může podle agentury Reuters být dnešní dopis dvanácti amerických laureátů Nobelovy ceny, kteří vyzvali prezidenta Baracka Obamu, aby v rozhovoru se Si Ťin-pchingem koncem týdne otevřel otázku lidských práv.

Vědcům jde zejména o jejich kolegu, držitele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa. Čínský disident a spisovatel si od roku 2009 odpykává jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci kvůli sepsání petice, která žádala ukončení vlády jedné strany v Číně.