Čínský vývoz spadne o procento, varuje centrální banka

Čínská ocelárna

Čínská ocelárna Zdroj: ctk/AP

Čínská centrální banka v letošním roce nadále počítá s růstem domácí ekonomiky o 6,8 procenta. Export však podle ní klesne o procento namísto dříve očekávaného nárůstu o 3,1 procenta. Uvedla to dnes banka ve své nové prognóze. V loňském roce se hrubý domácí produkt Číny zvýšil o 6,9 procenta, což představuje nejpomalejší tempo růstu za čtvrt století.

Dnešní údaje celního úřadu ukázaly, že čínský export se v květnu meziročně snížil o 4,1 procenta. Import však klesl pouze o 0,4 procenta po dubnovém propadu o více než deset procent. To naznačuje, že domácí poptávka oživila za pomoci investic do infrastruktury, kterými se vláda snaží podpořit hospodářský růst.

„Čínský export pravděpodobně zůstane pod tlakem,“ uvedl analytik Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics. „Neočekáváme sice žádné další výraznější zpomalení globálního růstu, protože řada rozvíjejících se ekonomik již má zřejmě nejhorší za sebou, ale nepočítáme ani s výrazným oživením,“ dodal.

Údaje celního úřadu rovněž ukázaly, že čínský vývoz oceli v květnu stoupl o téměř čtyři procenta. Příliv levné oceli z Číny přitom čelí ostré kritice ze strany oceláren ve Spojených státech i v Evropské unii, včetně České republiky. Čína se podle nich kvůli zpomalování poptávky na domácím trhu snaží prodávat svou nadprodukci v zahraničí za dumpingové ceny.

Peking takováto obvinění odmítá a tvrdí, že čínské ocelárny jsou efektivnější a mají mnohem nižší náklady než jejich zahraniční konkurenti. Americký ministr financí Jack Lew nicméně v úterý oznámil, že Čína slíbila omezení svých kapacit pro výrobu o celi.