Doněcká a Luhanská oblast prý jednají o spojení

Jeden z vůdců doněckých separatistů Denis Pušilin na tiskové konferenci, kde vyhlásil nezávislost Doněcké oblasti

Jeden z vůdců doněckých separatistů Denis Pušilin na tiskové konferenci, kde vyhlásil nezávislost Doněcké oblasti Zdroj: ctk/ap

Vedoucí představitelé vzbouřeneckých proruských skupin v Doněcké a Luhanské oblasti jednají o spojení svých „lidových republik“. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na tiskovou službu doněckých povstalců. Rozhovory o spojení jsou prý zatím jen předběžné.

Jednání je založeno na výsledcích víkendových referend o nezávislosti, která údajně dávají proruským aktivistům právo rozhodovat o budoucím uspořádání, uvedla ruská agentura. Podle výsledků hlasování, které nelze nezávisle ověřit, se v neděli pro samostatnost obou oblastí vyslovila drtivá většina hlasujících.

Možnost spojení s Luhanskou oblastí v pondělí připustil předseda doněcké „vlády“ Denis Pušilin. Zároveň ale oznámil, že „Doněcká lidová republika“ hodlá požádat o připojení k Rusku. Luhanská oblast se zatím s takovou žádostí na Moskvu neobrátila.

Doněcká a Luhanská oblast jsou součástí východoukrajinského průmyslového regionu Donbas, kde žije přes osm milionů lidí hovořících většinou rusky. Na východě Ukrajiny už od sovětské éry poskytují práci statisícům lidí velké strojírenské a hutní závody a uhelné doly. Významná část jejich produkce směřuje na ruský trh.

Čerstvě vyhlášená „nezávislá“ Doněcká republika v útorý pokračovala v razantních krocích, které mají utvrdit její status. Její vedení ohlásilo sankce vůči Evropské unii a USA a sestavilo seznam nežádoucích osob. V čele seznamu jsou prezident USA Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová a unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. Britskému premiérovi Davidu Cameronovi se zatím od doněckých vzbouřenců dostalo varování.