Dozvuky skotského referenda: Lídr nacionalistů Salmond rezignoval

Předseda Skotské národní strany Alex Salmond (vpravo) byl hlavním tváří v boji za nezávislost Skotska

Předseda Skotské národní strany Alex Salmond (vpravo) byl hlavním tváří v boji za nezávislost Skotska Zdroj: CTK

Lídr skotských nacionalistů a hlavní stoupenec skotské nezávislosti Alex Salmond rezignoval. Učinil tak v reakci na referendum, v němž se většina Skotů vyslovila pro setrvání Skotska v unii s Velkou Británií. Informaci přinesla agentura Reuters s tím, že Salmond složil jak funkci lídra Skotské národní strany, tak funkci skotského "Prvního ministra".

„Pro mě jakožto politického lídra je po všem, ale pro Skotsko kampaň za nezávislost pokračuje, sen nikdy nezemře,“ citovala Salmonda agentura Reuters. Salmond řekl, že na listopadovém výročním sjezdu nepřijme nominaci na šéfa strany a že poté rovněž odstoupí z čela skotské vlády.

Skotové ve čtvrtečním referendu jasně odmítli perspektivu nezávislosti své země. Spolu s pátečním ohlášením výsledků hlasování ale zároveň připomněli Londýnu velkorysé nabídky reforem, jež britská vláda slíbila Skotsku v případě zachování jednoty Británie.

Alex Salmond (59)
- Premiérem Skotska byl Salmond od 16. května 2007, kdy jeho Skotská národní strana (SNP) zvítězila ve volbách do skotského parlamentu a vytvořila menšinovou vládu.
- Život se SNP spojil již za studií, její vedení převzal v roce 1990, s přestávkou mezi léty 2000 a 2004, kdy byl znovuzvolen; posunul ji více k obrazu sociální demokracie.
- Salmond se narodil 31. prosince 1954 ve skotském Linlithgow, studoval na prestižní univerzitě St.Andrews ekonomii a historii. Nějaký čas pracoval v Royal Bank of Scotland a jako ekonomický poradce vlády.
- Do politiky vstoupil v 70. letech 20. století, kdy v SNP vytvořil malou, ale hlasitou frakci, pročež byl v roce 1982 na chvíli vyloučen. O pět let později byl zvolen do britského parlamentu, kde zůstal až do roku 2010, od následujícího roku zasedá ve skotském parlamentu.
- Ve Westminsteru ho jednou na týden vyloučili z dolní komory za vyrušování během projevu ministra financí; Salmond hlasitě protestoval proti zavedení takzvané daně z hlavy ve Skotsku.
- Má přezdívku Wee Eck (Malý Alex) a je pověstný svým rebelstvím, nechybí mu však politické schopnosti a vize.
- Voliče si získával třeba rozhodnutím o zmrazení obecní daně či o zrušení poplatků za lékařské předpisy; kritici jeho kroky zpochybňovali otázkami, zda si je země může dovolit.
- Je ženatý, s manželkou Moirou nemají děti.
- Ve volném čase poslouchá country hudbu a je fanouškem kultovního seriálu Star Trek.

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci