Drolí se ukrajinské příměří? Boje u Mariupolu si vyžádaly civilní oběť

Východoukrajinský Doněck po střelbě 7. září 2014

Východoukrajinský Doněck po střelbě 7. září 2014 Zdroj: CTK/AP

První civilní oběť konfliktu mezi proruskými separatisty a Kyjevem od pátečního uzavření příměří potvrdily oficiální zdroje z přístavního města Mariupol, kde se boje údajně obnovily již v noci na dnešek. Další střelba byla hlášena ráno na sever od Doněcku na východní Ukrajině. Křehké příměří v oblasti netrvá ještě ani dva celé dny a současné zprávy vzbuzují obavy o jeho další osud.

Již v sobotu večer se strhla přestřelka i s nasazením těžkých zbraní u přístavního města Mariupol u Azovského moře. Na východ od města byly slyšet silné výbuchy a na obzoru byl vidět hustý kouř. Zřejmě hořelo kontrolní stanoviště, které až dosud držely vládní jednotky.

Z místa přestřelky prchali do města lidé v desítkách aut, jedno z nich neslo stopy po zásazích. Podle oficiálních údajů během bojů zemřela třiatřicetiletá žena a tři další lidé byli zraněni. Reportér agentury Reuters zase viděl hořet průmyslové zařízení, nákladní vůz a benzinovou stanici, podle ukrajinského důstojníka v důsledku dělostřeleckého útoku.

„Povstalci porušili příměří, na předměstí Mariupolu vedou intenzivní ostřelování,“ napsal list Ukrajinska pravda na svém webu. „Ruská vojska u Mariupolu vedou z děl přímou palbou na kontrolní stanoviště (Ukrajinců) u sídliště, hoří okolní pole,“ vylíčila agentura Unian. Dodala, že obytné domy nebyly zasaženy.

Dobrovolníci z praporu Azov tvrdí, že byli ostřelováni i z raketometů, ale na ruskou palbu neodpovídají. Předpokládají, že město není v ohrožení, ale jde jen o zastrašování. Naopak separatisté podle ruské agentury ITAR-TASS tvrdí, že jejich pozice ostřelovaly vládní jednotky z raketometů Grad, na což povstalci byli nuceni odpovědět, a tak se rozpoutal boj s použitím těžkých zbraní.

Střelba u letiště

Dnešní střelba podle svědků přicházela od letiště v Doněcku, které je v rukou ukrajinské armády, i když separatisté mají jinak pod svou kontrolou celé toto město.

Rebelové podle Reuters sdělili, že letiště samo je nyní prázdné a boje se odehrávají v uzavřeném areálu v sousedství. „Poslechněte si zvuk příměří,“ pokusil se podle Reuters o vtip jeden z ozbrojených rebelů: „Odehrává se tam regulérní bitva.“

Východoukrajinský Doněck po střelbě 7. září 2014Východoukrajinský Doněck po střelbě 7. září 2014 | CTK/APMuž v Doněcku hasí dům zasažený dnešní střelbou (foto: ČTK/AP).

Povstalci z Donbasu referovali podle DPA navíc o čtyřech mrtvých civilistech, z nezávislých zdrojů se však toto tvrzení nepodařilo ověřit. Vůdci nikým neuznané Doněcké a Luhanské republiky zároveň vyzvali Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby zajistila kontrolu nad dodržováním klidu zbraní na jihovýchodě Ukrajiny.

Boje si už vyžádaly tisíce životů
Podle odhadů OSN si dosavadní boje mezi proruskými rebely a ukrajinskou armádou za celou dobu trvání konfliktu vyžádaly již nejméně 2600 životů civilistů a stovky tisíc lidí v důsledku něj přišly o střechu nad hlavou, napsala agentura AP.

“Doufáme, že OBSE zajistí nestrannou mezinárodní kontrolu nad dodržováním příměří a také objektivní pozorování situace na Ukrajině,“ uvedli ve společném prohlášení podle agentury ITAR-TASS „premiér“ Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko a vůdce druhé povstalecké organizace - Luhanské lidové republiky - Igor Plotnickij. Dodali, že považují za velmi důležité ukončit krveprolití a zabránit humanitární katastrofě v jihovýchodní části Ukrajiny.

Prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko se v sobotním telefonickém rozhovoru shodli, že příměří na východě Ukrajiny se v podstatě daří dodržovat.