EBRD poslala Ukrajině o čtvrtinu více peněz, pomoc brzdí korupce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) v letošním roce zvýšila objem investic na Ukrajině na zhruba miliardu eur (téměř 28 miliard korun). Loni EBRD v této zemi investovala kolem 800 milionů eur. Poskytování prostředků ze zdrojů EBRD Ukrajině brzdí administrativní překážky a korupce, upozorňuje banka.

„Projekty ve veřejném sektoru, například silnice, nejsou financovány dost rychle, protože administrativní kapacity mnoha ministerstev jsou stále dost slabé. Je tam zapotřebí hodně zapracovat na boji s korupcí,“ prohlásil šéf EBRD Suma Chakrabarti.

Chakrabarti poukázal rovněž na nevyhovující stav bankovního sektoru na Ukrajině. „Bankovní sektor mě hodně trápí. Na Ukrajině je 170 bank. Turecko, které je větší ekonomikou než Ukrajina, má 40 bank. Domnívám se, že Ukrajina musí projít výraznou konsolidací,“ prohlásil.

Ukrajinská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem. Mezinárodní měnový fond koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (378,5 miliardy korun), který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky.

Vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt Ukrajiny se v příštím roce sníží o 4,5 procenta. Hospodářský pokles by tak měl zpomalit z více než sedmi procent očekávaných v letošním roce.

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. V České republice již nějaký čas neinvestuje, protože země podle pravidel EBRD dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky.