EU jde do prvního obchodního sporu s Ruskem, vadí jí recyklační poplatky

Továrna Audi v Ingolstadtu

Továrna Audi v Ingolstadtu Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie zahájí u Světové obchodní organizace (WTO) vůbec první obchodní spor s Ruskem. Sdělily to dnes nejmenované diplomatické zdroje agentury Reuters. Brusel podle nich hodlá napadnout ruské recyklační poplatky na automobily. Obchodní spor prý spustí ještě v průběhu dneška.

„Dali jsme Rusku čas do 1. července, aby tyto recyklační poplatky zrušilo. Neučinilo tak, proto s tím jdeme k WTO. Doufáme, že to bude možné rychle vyřešit,“ sdělil nejmenovaný unijní diplomat. „Je důležité, aby Rusko coby člen WTO hrálo podle globálních obchodních pravidel,“ dodal. K evropské stížnosti se zřejmě přidají i USA a Japonsko.

Rusko se oficiálně stalo členem Světové obchodní organizace (WTO) loni 22. srpna. O členství usilovalo zhruba 19 let a bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který dosud stál mimo WTO. Dlouholetá vyjednávání vázla i na neochotě Moskvy snížit dovozní cla na automobily. Kritici nyní tvrdí, že recyklační poplatek je tak vysoký, že v podstatě zrušená cla nahradil.

Pro světové výrobce aut je Rusko stále významnější. Země během několika let vytlačí Německo z první příčky mezi evropskými automobilovými trhy, což z ní udělá významný trh pro evropské automobilky, které se na domácí půdě potýkají se slabou poptávkou.

Podle pravidel WTO má Rusko 60 dní na urovnání stížností Bruselu, země musí buď odstranit kritizované pravidlo, nebo jej vysvětlit. EU poté může WTO požádat o rozhodnutí sporu, která může Rusku nařídit změnu pravidel či udělit sankce.