EU letos zůstane na nule, odhaduje podnikatelský svaz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hospodářství v eurozóně v letošním roce klesne o 0,4 procenta, celá Evropská unie zůstane na nule. Situace na trhu práce stále zůstává akutním tématem, ani v roce 2013 se nezaměstnanost v unii nesníží pod dosavadních 12 procent. Vyplývá to z jarního výhledu Konfederace evropského podnikání BusinessEurope, jejímž členem je český Svaz průmyslu a dopravy.

Až ve druhé půli roku 2013 by měla pomalu narůstat důvěra podniků a investice, což povede k růstu ekonomiky v příštím roce, a to v eurozóně o 1,1 procenta a v celé unii o 1,4 procenta.

„Predikce potvrdila, že ani letos evropská ekonomika, která je klíčová pro vývoj ekonomiky české, neporoste. Výsledná hodnota je tažena dolů očekávanými výsledky zemí jako Řecko, Portugalsko či Itálie, ale například ani Francie neporoste. Musíme si navíc uvědomit nepřímou propojenost výsledků a stability celé Evropy,“ uvedl analytik svazu Bohuslav Čížek.

V pozitivních číslech zůstávají pro následující období hlavní obchodní partneři, ale dynamika jejich růstu výrazná rozhodně není. „Relativními optimisty zůstávají němečtí kolegové, kteří drží predikci růstu reálného HDP pro tento rok na 0,8 procenta, což odráží očekávání nárůstu investic a soukromé spotřeby,“ dodal Čížek.

Očekávaná tempa oživení pro rok 2014 jsou podle něj relativně nízká na to, aby mohla být signálem stabilnějšího růstu, většího rozhýbání opatrných trhů či rychlého vyřešení problémů nezaměstnanosti některých evropských zemí.

Odhad BusinessEurope pro Česko a sousedy (v %)
Země Růst HDP 2013 Růst HDP 2014 Inflace 2013 Inflace 2014 Nezaměstnanost 2013 Nezaměstnanost 2014
Česko 0,1 1,2 1,8 2,0 7,4 7,3
Německo 0,8 1,9 1,7 2,0 5,4 5,1
Rakousko 0,8 1,8 2,1 1,9 4,7 4,6
Polsko 1,2 2,1 1,2 2,0 10,7 10,5

Odhad pro Slovensko BusinessEurope nevytváří Dokument potvrdil několik problémů. Jde o rostoucí nezaměstnanost Evropy jako celku, která by měla letos kulminovat, či o rostoucí diferenciaci zemí. Pozitivní prý nebude letos ani vývoj investic, který dále zhoršuje pozici evropské ekonomiky pro budoucí oživení poptávky a pro mezinárodní konkurenceschopnost.

Jarní výhled Businesseurope byl zveřejněn dva dny před doporučením Evropské komise, která se týkají jednotlivých evropských zemí. „Očekáváme doporučení Evropské komise členským státům ohledně reformních priorit. Toto doporučení by mělo podpořit růst a zefektivnit tok veřejných financí,“ uvedla konfederace.

Už nyní ale nabádá k tomu, aby členské státy dále tlačily na strukturální reformy, zvláště co se týče flexibility trhu práce a jednotného trhu. Podle svazu musí evropské státy na cestě z krize odstranit některá zákonná omezení pro podnikatele. „Obzvláště podpora konkurenceschopnosti průmyslu je klíčem k dlouhodobému růstu,“ uvádí zpráva. Jedním z nejdůležitějších úkolů je pak vytvoření jednotného mechanismu bankovního dohledu a pokračování započatého procesu těsnější bankovní unie.