EU rozhodla o sankcích. Potrestá činitele odpovědné za násilí

Kyjevské Náměstí nezávislosti

Kyjevské Náměstí nezávislosti Zdroj: ctk

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se dnes dohodli na uvalení sankcí pro osoby zodpovědné za násilnosti na Ukrajině. Podle agentury Reuters to prohlásila italská ministryně zahraničí Emma Boninová. EU jim mimo jiné neudělí cestovní víza a zmrazí jim majetky. Podle Moskvy by Západ měl sankce uvalit nikoliv na ukrajinské hodnostáře, ale na vůdce radikálních demonstrantů.

„S rozhodnutím se bude postupovat velmi rychle,“ řekla Boninová novinářům. Zmrazení majetku a konec udělování víz zodpovědným osobám je možné očekávat v nadcházejících hodinách.

Boninová s novináři hovořila po krizové unijní schůzce v Bruselu. Dodala, že se zmíněnými sankcemi souhlasí i ministři zahraničí Francie, Německa a Polska Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski, kteří jsou nyní na diplomatickém jednání v Kyjevě.

Rusko: Sankce mají mířit na "ideology násilností"

Trojice unijních ministrů se dnes snažila přimět ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče ke kompromisu, který by ukončil nynější násilnosti. Ty si od úterý vyžádaly zřejmě již sedm desítek mrtvých.

Západ by podle náměstka ruského ministra zahraničí Grigorije Karasina měl uvalit sankce nikoliv na ukrajinské hodnostáře, bránící pořádek, ale na „ideology násilností“. „Beztrestnost mládeže, přímo řečeno radikálů a extremistů z Majdanu (náměstí Nezávislosti v Kyjevě - pozn. ČTK), má velice těžké následky,“ řekl diplomat agentuře ITAR-TASS a dodal, že „jednostranná podpora EU a USA těm, kdo navařil kaši na Majdanu, nebudí optimismus“.

Profil Dmytro Jaroše: Kdo je hlavní organizátor protivládních střetů?