Eurovolby nelákají skoro nikde, řada států hlásí minimální účast

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Rozhodování o nových poslancích Evropany zatím moc netáhne. Ve Francii a v Německu byla dopoledne účast spíše na vzestupu. Volby do Evropského parlamentu ale příliš nelákají voliče v Polsku a dalších zemích střední a východní Evropy. V některých státech se očekává rekordně nízká účast.

Zatímco před pěti lety v západní Evropě zůstalo doma 48 procent voličů, ve střední části a na východě bloku to bylo 67 procent. Letos by tomu mohlo být podobně, podotkla agentury AFP. Voliči v novějších členských státech osmadvacítky rozhodování o nových europoslancích mnohdy považují za druhořadé volby, které na jejich životy nebudou mít výraznější vliv.

Zprávy o vyšší volební účasti naopak přišly z Francie. Kolem poledne tu odvolilo 15,7 procenta voličů, o bod víc než před pěti lety. V Německu do 14:00 podle spolkové volební komise odevzdalo hlas 25,6 procenta. Je to zhruba pět procentních bodů víc než před pěti lety. Mírně vyšší byla dopoledne zřejmě i účast v Portugalsku (12,1 procenta).

Nižší účast v Itálii: těžká zkouška pro premiéra Renziho

Nižší účast pozorovali dopoledne v Itálii. Podle údajů ministerstva vnitra do 12:00 odvolilo přes 16 procent voličů. Při minulých volbách mělo ve stejnou dobu odvoleno více než 30 procent. V této zemi se volby chápou jako první velká zatěžkávací zkouška pro nového premiéra Mattea Renziho po zhruba 100 dnech v úřadu. Italové ale mohou hlasy odevzdávat až do 23:00. Až pak se začnou zveřejňovat výsledky hlasování ze všech 28 členských států.

Prakticky prázdné byly ráno volební místnosti v Polsku. Do 12:00 v nich podle centrální volební komise odevzdalo hlas jen přes sedm procent voličů. „Když účast překročí 20 procent, tak nepůjde o žádné drama,“ prohlásil polský premiér Donald Tusk, optimismem ale podle AFP příliš nehýřil. Před pěti lety zůstalo Polsko se zhruba čtvrtinovou volební účastí pod evropským průměrem.

Česko nebylo výjimkou

Rekordně nízká účast zřejmě poznamenala volby v Česku a na Slovensku, kde se hlasovalo už v minulých dnech. V tuzemsku podle informací ČTK od volebních komisařů přišla hlasovat necelá pětina. Do slovenských volebních místností podle odhadů přišlo jen necelých 13 procent voličů. Historicky nejnižší účast byla odhadem i na Maltě, kde tento údaj bývá při hlasováních tradičně vyšší. Tentokrát zde prý dosáhla „jen“ 75 procent - tedy o skoro čtyři body méně než minule.

Rekord podobného rázu se rýsuje i ve Španělsku. Do 14:00 tu podle oficiálních dat odvolilo jen 23,9 procenta voličů, zhruba o dvě desetiny méně než před pěti lety. K urnám tehdy celkově zamířilo pouze 55 procent voličů, což je rekord, který zatím nebyl překonán, napsala agentura DPA.