Francie šetří. Zruší vládní komise a omezí pomoc firmám

François Hollande

François Hollande Zdroj: profimedia.cz

Francouzská vláda sníží v letošním roce státní výdaje. Omezením státní pomoci firmám o deset miliard eur (256 miliard korun) a zruší také asi 15 procent různých vládních komisí. Řekl to prezident François Hollande.

Francouzská vláda omezí firemnímu sektoru státní pomoc, která má ve Francii 7000 různých typů, z nynějších 80 miliard eur ročně. Letos také ukončí práci stovky komisí, jejichž užitečnost se neprokázala, řekl socialistický prezident podle agentury AP.

Vláda potřebuje naléhavě škrtat výdaje, aby splnila letošní plán snížit rozpočtový deficit na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňské úrovně 5,2 procenta. Vládní plán je ale založen na příliš optimistickém předpokladu, podle něhož ekonomika vzroste o 0,8 procenta.

Vládní výdaje, zejména v sociální oblasti, zůstávají i po snahách předešlé pravicové vlády o úspory nadále neúnosně vysoké, uvedl loni Nejvyšší účetní dvůr v Paříži. Veřejné výdaje Francie se podílejí na ekonomice více než 55 procenty a jsou v Evropě druhé nejvyšší po Dánsku.

Socialistická vláda loni po svém nástupu výdajové škrty verbálně odmítala a sázela na zvýšení sazby daně z příjmu pro nejbohatší Francouze na konfiskační úroveň 75 procent. Své příjmy tím však vláda příliš nezvýší, protože řada bohatých na krok socialistů reaguje odchodem jinam. Nejznámější je případ slavného Gérarda Depardieua, který přesídlil do sousední Belgie a v posledních dnech získal ruský pas.