Francouzská ekonomika rostla v prvním kvartálu nejvíce za dva roky

Hutě Mittal na východě Francie

Hutě Mittal na východě Francie Zdroj: ctk

Francouzská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí tempem 0,6 procenta a překonala stagnaci předešlého čtvrtletí. Růst druhé největší ekonomiky eurozóny tak byl nejrychlejší za dva roky a Francie v něm na počátku roku překonala Německo. Plyne to z předběžných údajů francouzského statistického úřadu INSEE.

Tempo růstu překonalo odhady analytiků, kteří podle ankety agentury Reuters v průměru očekávali zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta. Expanze francouzské ekonomiky byla nejrychlejší od druhého čtvrtletí roku 2013, kdy její HDP vzrostl o 0,7 procenta. Růst se podle úřadu zrychlil díky levné ropě a slabému kurzu eura. Přispěly k němu spotřebitelské výdaje, firemní investice a průmyslová výroba, vývoz naopak zpomalil.

V letošním roce vláda předpokládá růst nejméně o jedno procento, Evropská komise předpovídá zvýšení HDP o 1,1 procenta. Loni francouzská ekonomika podle dnešních zpřesněných údajů INSEE stoupla jen o 0,2 procenta a v roce 2013 její HDP vzrostl o 0,7 procenta.

Francie na počátku roku překonala co do hospodářského výkonu Německo. Největší evropská ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila mezičtvrtletní tempo růstu na 0,3 procenta z 0,7 procenta v předešlých třech měsících. Dnes dopoledne zveřejní úřad Eurostat předběžné údaje o vývoji HDP na počátku roku za celou eurozónu.