Hollande jmenoval bývalého premiéra Ayraulta ministrem zahraničí

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) a premiér Jean-Marc Ayrault.

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) a premiér Jean-Marc Ayrault. Zdroj: CTK

Francouzský prezident François Hollande dnes provedl očekávané změny v kabinetu. Předsedou vlády zůstává Manuel Valls, novým šéfem diplomacie je expremiér Jean-Marc Ayrault, který nahradí Laurenta Fabiuse.

Svůj úřad si ponechá také ministr financí Michel Sapin a ministr hospodářství Emmanuel Macron, informovaly agentury s odvoláním na Elysejský palác. Do vlády se vrátí zástupci zelených stran, mimo jiné dosavadní předsedkyně strany zelených (EELV) Emmanuelle Cosseová, jež se i přes odpor vlastního uskupení stane ministryní pro bydlení.

Šéf malé Radikální levicové strany Jean-Michel Baylet obsadí post ministra pro místní rozvoj. Podle pozorovatelů už si tak Hollande zajišťuje podporu mimo svou Socialistickou stranu pro prezidentské volby na jaře příštího roku. Valls krátce po oznámení změn řekl, že nový kabinet bude pokračovat v reformách až do konce Hollandeova funkčního období. Na otázku ohledně Ayraultova návratu uvedl, že ve svém týmu „potřeboval někoho zkušeného“ a někoho, kdo jej bude stmelovat.

Vláda má ode dneška 39 členů, což je podle listu Le Monde nejvíce od začátku Hollandeova mandátu. Hlava státu dbala rovněž na paritu, v kabinetu je 19 žen a 20 mužů. V souvislosti s loňskými teroristickými útoky ve Francii byl vytvořen nový post státní tajemnice pro pomoc obětem terorismu, který připadl Juliette Méadelové.

Bývalou partnerku nejmenoval

Nováček v tomto kabinetu, šestašedesátiletý Ayrault, byl v letech 2012 až 2014 premiérem první vlády za Hollandeova prezidentování. Podle agentury AFP je tento politik hovořící plynně německy oddaným Hollandeovým stoupencem. Jeho návrat do vlády je nicméně překvapivý, neboť většina komentátorů očekávala, že novou šéfkou diplomacie se stane ministryně životního prostředí Ségolène Royalová, někdejší neúspěšná kandidátka na prezidenta v roce 2007 a bývalá Hollandeova životní partnerka.

Bývalého ministra zahraničí Fabiuse chce Hollande údajně jmenovat do čela vlivné ústavní rady, francouzské obdoby ústavních soudů.

Strana Evropa Ekologie-Zelení (EELV) vstup své předsedkyně do vlády vzápětí odsoudila s tím, že je to její osobní rozhodnutí a že vládní politika není podle EELV v souladu s ekologickými principy, sociální spravedlivostí a solidaritou. Cosseová z vedení strany po svém jmenování do vlády odstoupila.