Huawei spolupracuje s čínskými rozvědkami. Německé ministerstvo má prý důkazy

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Huawei nevyrábí jen mobily. Patří i mezi největší dodavatele technologií pro 5G sítě na světě
Vizualizace očekávané podoby modelu Mate 30
Jaromír Jágr jako marketingová tvář Huawei v Česku.
Huawei Ascend P1S
5
Fotogalerie

Německá vláda má důkazy, že čínská telekomunikační společnost Huawei spolupracuje s bezpečnostními orgány své země. Informuje o tom německý deník Handelsblatt, který se odvolává na tajný vládní dokument, který má k dispozici. Dokument německého ministerstva zahraničí se podle listu odvolává na „informace zpravodajských služeb“.

„Na konci roku 2019 byly ze strany amerických tajných služeb předány informace, podle nichž Huawei prokazatelně spolupracuje s čínskými bezpečnostními úřady,“ uvádí se ve zprávě.

Německé ministerstvo zahraničí označilo zjištění Američanů anglickým souslovím „smoking gun“, které se používá jako označení zjevného důkazu. „Důvěryhodnost čínských podniků tady v souvislosti s bezpečnostními požadavky při výstavbě sítí 5G nebyla,“ vyvozuje rezort.

Úřad podle Handelsblattu už několik měsíců varuje, že by se čínská síťová technologie mohla stát branou pro vpád čínských špionů a kybernetických útočníků. Proto se ministerstvo zahraničí pod vedením Heika Maase zasazuje, aby se politická důvěryhodnost výrobců stala ústředním kritériem pro schvalování dodavatelů technologií 5G, tedy telekomunikačních služeb páté generace. Firma Huawei by pak mohla být z budování německé sítě 5G vyloučena.

Německá kancléřka Angela Merkelová je však proti přísným omezením v tomto procesu a obává se případného zhoršení vztahů s Čínou, poznamenal deník. 

Huawei se nesmí účastnit budování mobilních sítí 5G ve Spojených státech, které ke stejnému postupu vybízejí své spojence. Například Velká Británie ale firmě Huawei Technologies omezený podíl na budování mobilních sítí páté generace povolila. 

Nařčení německé strany a deníku Handelsblatt Huawei odmítla s tím, že žádné důkazy v této věci nejsou a text v německém deníku je nepodložený fakty.