Itálie zrušila aukci dluhopisů, zatím má dost peněz

Itálie

Itálie

Díky vysokým daňovým příjmům a nižším úrokům mohla Itálie odvolat aukci dluhopisů naplánovanou na 14. srpna. Premiér Mario Monti přesto nevylučuje, že země bude v budoucnu nucena požádat o mezinárodní pomoc.

Státní kasu naplnila především opětovně zavedená daň z nemovitosti, která podle vlády v červnu přinesla 9,5 miliardy eur. Za celý rok počítá Montiho kabinet s výnosem přes 20 miliard eur.

Vybralo se i více dalších daní, a to navzdory slabšímu hospodářskému růstu. Za prvních pět měsíců stát získal téměř 150 miliard eur, o 2,5 procenta více než za stejné období roku 2011.

K odvolání srpnové dražby přispěl také úspěch dnešní aukce. Řím prodal jednoleté dluhopisy v hodnotě 7,5 miliardy eur, a to s úrokem, který oproti červnové dražbě kles o více než procento. Zatímco v aukci v polovině minulého měsíce, probíhají před řeckými volbami, investoři žádali úrok 3,97 procenta, dnes byli ochotni přistoupit na 2,697 procenta.

Navzdory těmto povzbudivým výsledkům Itálie odmítá předčasný optimismus. „Bylo by odvážné prohlásit, že Itálie nebude nikdy potřebovat ten či onen fond,“ řekl Monti před několika dny v Bruselu. Zároveň ujistil, že nyní nic takového nehrozí.

V pátek se Itálie chystá na další plánovanou dražbu dluhopisů. Nabídne tříleté bondy v hodnotě až 5,25 miliardy eur a další tři víceleté emise. Analytici podle agentury Reuters očekávají, že zrušení srpnové aukce pomůže poptávce.