Italská vláda plánuje vytvořit „generační pracovní štafetu“

Itálie

Itálie Zdroj: E15

Vláda v Římě v rámci boje s vysokou nezaměstnaností mladých zvažuje netradiční opatření. Starší zaměstnanci by se s nimi měli „podělit“ o svoji pracovní dobu a zaučit je. Tento postup by ale znamenal vyšší výdaje pro stát. „Plán je drahý, ale možný,“ konstatoval ministr práce Enrico Giovannini.

Kabinet chce zvrátit kritickou situaci, kdy je bez práce 38 procent lidí ve věku do 25 let, přestože jsou vzdělanější než kdy dříve. Jeho návrh počítá s tím, že by zaměstnanci krátce před důchodem dobrovolně pracovali na poloviční úvazek za poloviční plat. Zbytek by za ně udělal mladý personál.

Detaily ještě nejsou jasné, stát by ale zřejmě starším pracovníkům i tak zajistil plné příspěvky na penzi. Druhou možností je předčasný odchod seniora do důchodu, v tom případě by se mu ale pravděpodobně penze krátila.

Někteří experti plán kritizují. „Pracovat méně, abychom mohli zaměstnat více lidí, nás nikam nedostane,“ poznamenala podle listu Wall Street Journal odbornice na veřejné finance Fiorella Kostorisová. „Musíme srovnat tyto náklady s cenou toho, když neuděláme nic,“ oponuje šéf rezortu práce.

Giovannini připravuje celou řadu dalších opatření, která mají dostat mladé do práce. Počítá také třeba s nižšími daněmi pro firmy, jež je zaměstnají. Na podporu juniorů by se více měly zaměřit i pracovní úřady.
Problémem, se kterým se potýká i mnoho dalších evropských zemí, by se měl příští měsíc zabývat summit Evropské unie.

Berlín chce pomoci Madridu

Ministři práce Německa a Španělska se dohodli, že nejsilnější ekonomika EU zaměstná každý rok pět tisíc mladých Španělů. Míra nezaměstnanosti juniorů v jihoevropské zemi dosahuje 57 procent, Berlín zase dostane potřebné kvalifikované pracovníky. V Německu byly loni zaregistrovány jen zhruba čtyři desítky tisíc zaměstnanců z problémového státu.

Skeptici ale podotýkají, že nynější dohoda je jen nepatrnou náplastí na obří problém. Mladé Španěly podle nich na německém pracovním trhu navíc čeká řada nástrah.

Itálii povede velká koalice. Vydrží?