Italská vláda se rozpadá, Berlusconiho ministři odešli

Enrico Letta

Enrico Letta Zdroj: ctk

Z italské koaliční vlády se podle očekávání rozhodlo vystoupit všech pět ministrů ze strany Lid svobody (PdL) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Oznámil to dnes místopředseda vlády Angelino Alfano. Šéf koaliční Demokratické strany Guglielmo Epifani označil tento krok za poslední dějství před kolapsem vlády.

V koalici panuje v posledních týdnech napětí kvůli hrozbě, že Berlusconi přijde o senátorský mandát. Italský premiér Enrico Letta v pátek po krizovém zasedání oznámil, že příští týden požádá parlament o hlasování o důvěře vládě.

Ministry dnes k rezignaci vyzval sám Berlusconi, který tento krok zdůvodnil rozhodnutím vlády zvýšit daň z přidané hodnoty. Letta však takové zdůvodnění označil za „obrovskou lež“. „K ospravedlnění dnešního bláznivého a nezodpovědného kroku, jehož cílem je pouze uspokojení jeho osobních zájmů, se Berlusconi snaží překrucovat skutečnost,“ řekl italský premiér.

Rezignace ministrů Berlusconiho strany tak pravděpodobně povede k novým volbám nebo k vytvoření nové koalice. Rezignace zbrzdí i důležité reformy třetí největší ekonomiky eurozóny, která se potýká s recesí, rozsáhlým veřejným dluhem a vysokou mírou nezaměstnanosti mládeže. Náklady italské vlády na půjčky se v pátek na aukci desetiletých dluhopisy kvůli obavám investorů z politické nestability vyšplhaly na tříleté maximum.

Členové parlamentu z PdL ve středu večer v zákonodárném sboru opět pohrozili, že hromadně rezignují, a přivodí tím pád vlády, pokud imunitní výbor Senátu na svém zasedání 4. října bude hlasovat pro expremiérovo vyloučení z horní komory.

Berlusconi byl letos odsouzen ke čtyřletému vězení za daňové úniky v mediální společnosti Mediaset, kterou vlastní. Tři roky se z tohoto trestu ale vymazávají kvůli amnestii z roku 2006. Roční trest si Berlusconi vzhledem ke svému věku navíc může odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací.

Součástí verdiktu byl i na základě loňského zákona pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí. Nejvyšší soud ale nařídil revizi tohoto rozhodnutí - podle odborníků by zákaz měl být snížen na jeden až tři roky.

Italská vláda tento měsíc zhoršila odhad vývoje domácí ekonomiky na letošní i příští rok. Letos hrubý domácí produkt podle nové prognózy klesne o 1,7 procenta, namísto dosud očekávaného snížení o 1,3 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) v pátek předpověděl, že deficit italského rozpočtu letos dosáhne 3,2 procenta HDP, takže překročí tříprocentní limit stanovený Evropskou unií. Vláda proto připravuje nouzová opatření, jež by měla dostat schodek pod kontrolu.