Italské dluhopisy už poskočily vzhůru, trhy se bojí o osud reforem

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: ctk

Výnosy italských dluhopisů v reakci na nerozhodné výsledky parlamentních voleb v zemi prudce vzrostly. Investoři se bojí, že volební pat zastaví trend reforem a úspor a znovu vznítí dluhovou krizi v eurozóně. Evropští politici obavy sdílejí, doufají však, že dopady patu budou krátkodobé a že Italové co nejdříve vytvoří stabilní vládu. Berlusconiho středopravicový blok skončil ve volbách těsně za středolevicovou koalicí Piera Luigiho Bersaniho. Vítěz nemá potřebnou většinu v Senátu.

Výnos klíčových dluhopisů se splatností do deseti let na trhu dopoledne vyskočil o půl procentního bodu na 4,86 procenta. Někteří analytici předpovídají, že by mohl dosáhnout až 5,5 procenta, kde byl naposledy počátkem loňského září. Výrazně, avšak ne tak dramaticky, stouply také výnosy dluhopisů Španělska a Portugalska, dalších jihoevropských zemí ohrožených dluhovou krizí.

Italské parlamentní volby skončily patem mezi stranami, které chtějí pokračovat v reformách technokratické vlády Maria Montiho, a stranami protireformními. To vyvolává nejistotu a vyhlídky na nové volby. Obavy ještě zesiluje zvláště velký podíl hlasů pro strany ostře populistické a protireformní. Výsledky voleb prudce srazily nejen akcie v Itálii, ale i v celém západním světě, klesly ceny komodit a propadl se kurz eura.

„Italové dali najevo, že nejsou zastánci úspor a strukturálních reforem, které jsou pro zemi ve střednědobém výhledu nezbytné,“ řekl agentuře Reuters analytik německé Commerzbank Michael Leister. „Z hlediska trhů je to velmi špatný výsledek, a nynější výprodej tak může dál pokračovat,“ dodal.

Výnosy silně vzrostly i v dnešní aukci italských šestiměsíčních pokladničních poukázek. Výnos emise dosáhl 1,24 procenta, což bylo o 0,51 procentního bodu více než v poslední aukci těchto cenných papírů z konce ledna. Dosáhl tak maxima od října 2012, což bylo krátce poté, co Evropská centrální banka oznámila, že bude neomezeně kupovat dluhopisy ohrožených zemí eurozóny, které požádají o pomoc.

Záhadný Berlusconi: Věřím ve vytvoření nové italské vlády

Bývalý premiér Silvio Berlusconi dnes vyjádřil přesvědčení, že po nedělních a pondělních parlamentních volbách v Itálii lze vytvořit novou vládu. Její možnou podobu ale neupřesnil. Řekl to ve chvíli, kdy naopak sílí obavy, že patový výsledek voleb povede v zemi k dlouhodobější politické nestabilitě.

Neočekává se, že by vítězný Bersani byl ochoten jít do koalice s Berlusconim ani s euroskeptickým Hnutím pěti hvězdiček, které skončilo třetí. „Země, která potřebuje stabilitu ze všech evropských zemí nejvíce, bude mít vládu, která nejspíš přežije jen několik měsíců,“ řekl k vývoji v Itálii například americký politolog působící v Římě James Walston.

Berlusconi odmítl podobné obavy finančních trhů a dalších pozorovatelů z povolebního vývoje v Itálii a vyzval italské politické předáky, aby „přinesli nějaké oběti“. Podle agentury AP tak zjevně vybízí k vytvoření koaliční vlády.

Přijde další úřednická vláda?

Brusel a Berlín si podle britské zpravodajské stanice BBC přejí, aby vítězný blok Bersaniho vytvořil vládní koalici s centristy odcházejícího premiéra Maria Montiho, přestože ti skončili až čtvrtí.

V Senátu by taková koalice mohla přežít jen s podporu poslanců jiných nevládních stran. Podle ředitele italského deníku La Stampa Mauro Calabresi by bývalý komunista Bersani, který v kampani slíbil prosazovat větší sociální spravedlnost, mohl získat podporu některých zákonodárců populistického Hnutí pěti hvězdiček.

Většina místních komentářů ale vidí vytvoření životaschopné koaliční vlády s ohledem na výsledky voleb pesimisticky. Pokud se jejich obavy potvrdí, mohl by podle agentury AFP prezident Giorgio Napolitano vytvořit novou úřednickou vládu. Ta by fungovala do reformy všeobecně kritizovaného volebního systému a nových voleb.