Janukovyčovy plány: demonstranty měli zmasakrovat vojáci

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Zdroj: CTK/AP

Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji obazená povstalci
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji obazená povstalci
Povstalec v Janukovyčově rezidenci v Mežyhirji
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji, ZOO (Profimedia.cz)
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji
10
Fotogalerie
Demonstrace na Ukrajině mohly být ještě krvavější. Prezident Viktor Janukovyč před svým sesazením spřádal plány na tvrdé potlačení protestů s použitím tisícovek vojáků. Vyplývá to podle agentury Reuters z dokumentu, který unikl na internet.

Ukrajinští novináři nyní analyzují tisícovky stránek dokumentů, které se našly v Janukovyčově opuštěném honosném sídle poblíž Kyjeva. Přestože pravost dokumentů zatím nebyla potvrzena, poslanec Hennadij Moskal zveřejnil na webu dokument popisující plán obklíčit kyjevské náměstí Nezávislosti ostřelovači a zahájit střelbu do demonstrantů.

Do tohoto rozsáhlého zákroku měla být zapojena ozbrojená vozidla a zhruba 22 tisíc policistů včetně zhruba 2000 příslušníků pohotovostních oddílů Berkut.

Janukovyčovy plány online
Část nalezených dokumentů odhalujících plány Viktora Janukovyče je již nyní dostupná online, postupně by měly být publikovány další.

Prohlédněte si panství Viktora Janukovyče

Moskal, který je členem strany Vlast z vězení propuštěné expremiérky Julije Tymošenkové, řekl, že dokument zveřejnil, aby zvýšil tlak na nynější ukrajinské úřady ve snaze dostat Janukovyče před spravedlnost.

Novináři podle Reuters chystají zveřejnění dalších dokumentů v průběhu týdne.

Minulý týden bylo při pouličních bitvách mezi protivládními demonstranty a policií v centru Kyjeva zabito nejméně 88 lidí. Janukovyč v pátek uprchl z Kyjeva a parlament ho v sobotu zbavil funkce. Nové úřady na Janukovyče vydaly zatykač kvůli podezření z podílu na hromadných vraždách civilistů.