Jeden z pilířů janovského mostu se naklání, stavba může spadnout. Premiér vyhlásil výjimečný stav

Pád dálničního mostu v Janově

Pád dálničního mostu v Janově Zdroj: ČTK

Pád dálničního mostu v Janově
Pád dálničního mostu v Janově
Pád dálničního mostu v Janově
Pád dálničního mostu v Janově
Pád dálničního mostu v Janově
11
Fotogalerie

Hasiči a místní policie varovali obyvatele ulice, která vede pod mostem, jehož část se v úterý zřítila, že jeden z pilířů mostu se naklání. Hrozí tak, že zbylá část stavby každým okamžikem spadne. Obyvatelé ulice Fillak byli evakuováni už v úterý a dnes si ze svých domovů odnášeli osobní věci. Premiér Giuseppe Conte vyhlásil v regionu Ligurie na žádost místní správy 12měsíční výjimečný stav.

Hasiči zjišťují stabilitu pilíře. Mezitím bylo přerušeno odstraňování sutin a hledání mrtvých i přeživších v korytu řeky Poncevera, která vede pod mostem.

„Domy pod mostem nepůjde zachovat, protože (most) bude patrně stržen,“ upozornil janovský starosta Marco Bussi. „O evakuované se staráme, je to naše priorita. Dostanou nové bydlení. Bylo evakuováno 311 rodin,“ doplnil starosta.

Pád dálničního mostu v Janově na severu Itálie si vyžádal nejméně 39 mrtvých, shoduje se v bilanci většina médií. Janovský prokurátor Francesco Cozzi dnes uvedl, že obětí je 42. Z výšky 45 metrů spadlo 35 osobních aut a několik kamionů.

Italský premiér Conte vyhlásil výjimečný stav

„Zahájíme proces vedoucí ke zrušení koncese firmě Autostrade (per l'Italia)," řekl Conte. "Nemůžeme čekat na justici,“ dodal. Po odebrání licence už dnes volal italský ministr dopravy Danilo Toninelli. Autostrade per l'Italia prý nedostála svým závazkům vyplývajícím ze smlouvy o provozování Morandiho mostu. Toninelli také mluvil o pokutě, která by mohla dosáhnout až 150 milionů eur (3,9 miliardy Kč).

Kromě výjimečného stavu ohlásil premiér také den státního smutku, který „bude korespondovat se dnem pohřebních obřadů pro zesnulé“. Předseda vlády potvrdil, že úřady v tuto chvíli evidují 39 obětí a 16 zraněných, z nichž devět zůstává ve vážném stavu.

Italská vláda také vyčlenila na počáteční operace na místě pádu mostu pět milionů eur z národního krizového fondu.