Jednání o krizi na Ukrajině opět zkrachovalo. Slavjansk hlásil další boje

Boje na východě Ukrajiny

Boje na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Ani druhé kolo ze série debat mezi ukrajinskou vládou a zástupci východních regionů, které mají přispět k obnově národní jednoty, nepřineslo žádné řešení. Premiér Arsenij Jaceňuk nicméně přislíbil zvláštní postavení ruštině a decentralizaci moci. Ve Slavjansku na východě země v noci na sobotu pokračovaly boje mezi armádou a proruskými separatisty.

„Jsme připraveni učinit vše pro jednotu ukrajinského státu,“ prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, který u kulatého stolu přislíbil například zvláštní postavení ruštině a decentralizaci moci. Podobně jako v případě první debaty, která se uskutečnila 14. května v Kyjevě, nebyli pozváni předáci proruských separatistů.

Předseda regionální rady Luhanské oblasti Valerij Golenko ujistil, že referenda o nezávislosti, která se v obou regionech konala minulý víkend, nemají právní důsledky. „Ale vyjádřila vůli lidí, což nelze ignorovat. Lidé šli k referendu opravdu masově. Bylo to protestní hlasování,“ upozornil Golenko.

Boje ve Slavjansku
Ve Slavjansku na východě Ukrajiny v noci na sobotu svedla vládní Národní garda boj s proruskými separatisty. Byly slyšet velmi silné výbuchy, osvětlovací rakety vzlétaly jedna za druhou a nad městem přelétaly stíhačky. Národní garda prý ostřelovala pozice místní domobrany na předměstích obklíčeného Slavjanska ze samohybných houfnic.
Údaje o ztrátách z nočních bojů dosud nejsou k dispozici. Ještě dříve samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov vyčíslil ztráty vládních sil během tažení proti povstalcům na 650 lidí, počítaje v to zabité, raněné a zajaté. Ztráty prý utrpěli i zahraniční žoldnéři. Ztráty povstalců od 2. do 12. května naopak činily bez zabitých civilistů údajně jen osm mrtvých a tři zraněné. Kyjev přiznává 21 padlých a 65 zraněných. OSN v pátek uvedlo, že ukrajinský konflikt si podle odhadu už vyžádal na 250 životů, z toho 127 od zahájení operace ukrajinských vládních jednotek proti proruským separatistům na východě země.

Politici z východní části země vládu kritizovali za údajné přehlížení problémů regionu. Jaceňuk přislíbil, že se uskuteční další jednání u kulatého stolu - konat se bude ve středu v Čerkasech, asi 200 kilometrů jižně od Kyjeva.

Proti jednání demonstrovala v Charkově asi padesátka proruských aktivistů. Pryč s juntou! a Fašismus neprojde! skandovali demonstranti z řad odpůrců prozápadního kyjevského režimu. Protestující se však nesnažili prorazit policejní kordony, chránící přístupy k hotelu, kde se kulatý stůl s účastí bývalých prezidentů Leonida Kravčuka a Leonida Kučmy, členů vlády a místních úřadů konal.

S teroristy se nejedná

Absenci povstalců u politických jednáních kritizovali sami separatisté i Moskva. Kyjev ale trvá na tom, že dialog lze vést jen se silami, které nemají krev na rukou.

„S teroristy jednat nebudeme,“ prohlásil Jaceňuk. Současně ujistil o připravenosti vlády poskytnout v rámci ústavních změn zvláštní postavení ruštině, jakož i jazykům dalších národnostních menšin. Vyslovil se i pro decentralizaci moci, přičemž ústřední vláda by reprezentovala stát a měla by i celkový dohled nad dodržováním zákonů.

Ukrajinskou krizi komplikuje Orbán
Do už tak složité situace na Ukrajině opět promluvil maďarský konzervativní premiér Viktor Orbán, který vyzval k udělení autonomie pro maďarskou menšinu žijící na západě Ukrajiny. „Vedení maďarského státu podporuje požadavky autonomie Maďarů v Zakarpatí,“ řekl šéf vlády v maďarské televizi. Předchozí Orbánovy výroky na toto téma vyvolaly minulý týden diplomatické přestřelky mezi Budapeští, Kyjevem a Varšavou.

Kulatý stůl je součástí cestovní mapy, kterou jako příspěvek k řešení ukrajinské krize sestavilo švýcarské předsednictví Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

„Pokus o dialog podle názoru řady politiků selhal, protože u kulatého stolu opět nevyslyšeli názory obyvatel regionů,“ poznamenala ruská agentura ITAR-TASS. Bez účasti odpůrců kyjevského režimu jsou prý veškeré debaty jen proklamacemi. Upozornila také, že debaty se neúčastní ani opoziční komunisté.

Radek Palata: Donbas si ukousl moc velké sousto