Jednání v Minsku: z ukrajinské fronty zmizí i lehčí zbraně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Vyjednávači znepřátelených stran konfliktu na východní Ukrajině dosáhli v Minsku dohody o stažení dělostřeleckých zbraní ráže menší než 100 milimetrů z fronty. Oznámila to mluvčí šéfa ukrajinské delegace, bývalého prezidenta Leonida Kučmy.

Nová dohoda by se podle dostupných informací zřejmě měla vztahovat na minomety, protitankové kanóny a protiletadlová děla.

Mluvčí zároveň upozornila, že dokument by však měli ještě podepsat Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij, což jsou vůdci neuznávaných „lidových republik“, vyhlášených separatisty na východě Ukrajiny v jimi ovládané části Doněcké a Luhanské oblasti. A pak samozřejmě by mělo následovat „neprodlené“ splnění těchto dohod.

O parafování dohody, o které se donedávna bezvýsledně vyjednávalo, informoval také vyjednávač doněckých separatistů Denis Pušilin.

Média v Rusku i na Ukrajině považují dosažení dohody za klíčové pro podporu nového příměří, které v Donbasu platí od 1. září. Na stažení těžkých zbraní kalibru nad 100 milimetrů se obě strany dohodly už v únoru, i když podpisem ani tato dohoda stvrzena nebyla.

Ruská média naznačila, že Moskva usilovala o uzavření dohody, dokládající pokrok v mírovém procesu na Ukrajině, před pařížskou schůzkou nejvyšších představitelů Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny, svolanou na 2. října.