Jste slaboši, vzkázal Trump guvernérům. K potlačení protestů mobilizuje všechny zdroje

Protesty kvůli násilné smrti černocha George Floyda zasáhly města napříč USA (1. 6. 2020)

Protesty kvůli násilné smrti černocha George Floyda zasáhly města napříč USA (1. 6. 2020) Zdroj: Reuters

Protesty kvůli násilné smrti černocha George Floyda zasáhly města napříč USA (1. 6. 2020)
Protesty kvůli násilné smrti černocha George Floyda zasáhly města napříč USA (1. 6. 2020)
Protesty kvůli násilné smrti černocha George Floyda zasáhly města napříč USA (1. 6. 2020)
Protesty kvůli násilné smrti černocha George Floyda zasáhly města napříč USA (1. 6. 2020)
Protesty kvůli násilné smrti černocha George Floyda zasáhly města napříč USA (1. 6. 2020)
12
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje, které se rozpoutaly po násilné smrti černocha George Floyda. V době prezidentova živého televizního vystoupení zahnala policie s pomocí slzného plynu demonstraci před Bílým domem. V hlavním městě USA byly nasazeni příslušníci federálních policejních agentur.

„Skončíme nepokoje a bezpráví, které se v naší zemi rozšířily,“ řekl Trump v pondělí večer (místního času) v Růžové zahradě Bílého domu. „Jsem váš prezident práva a pořádku,“ dodal.

Již týden pokračuje napříč Spojenými státy vlna protestů proti policejní brutalitě, kterou spustila Floydova smrt při policejním zásahu ve městě Minneapolis. Z některých míst byly v uplynulých nocích hlášeny střety policie s demonstranty, rabování a zapalování aut. V neděli téměř ve 40 městech USA platil noční zákaz vycházení.

Pokud si starostové měst a guvernéři států nedokážou s nepokoji poradit, bude nasazena armáda, pohrozil Trump. Nejvyšší představitel USA již dříve vyzýval představitele místní samosprávy k tvrdšímu postupu proti demonstracím a kritizoval je, že jejich dosavadní kroky jsou slabošské.

„Pokud se město nebo stát bude zdráhat učinit nezbytná opatření, nasadím armádu Spojených států a problém za vás rychle vyřeším,“ řekl Trump.

Prezident nadto oznámil opatření na ochranu hlavního města Washingtonu, kde se protesty, zčásti násilné, v posledních dnech rovněž odehrávaly. Je to ostuda, řekl Trump a sdělil, že v metropoli budou nasazeny tisíce těžce ozbrojených vojáků a policistů. Kvůli nečekané intenzitě demonstrací v blízkosti Bílého domu se Trump v pátek podle agentury AP asi na hodinu musel ukrýt do nouzového bunkru v prezidentské rezidenci.

Prohlédněte si fotogalerii:

S cílem „zvýšit na nejvyšší míru přítomnost policejních sil“ v americké metropoli dnes ministerstvo spravedlnosti nasadilo příslušníky několika federálních agentur, které pod něj spadají - mezi nimi Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), amerického protidrogového úřadu (DEA) či federálního Vězeňského úřadu (BP). „Dnes prezident nařídil ministru spravedlnosti (Williamu) Barrovi vést úsilí o prosazení práva s cílem obnovit pořádek v hlavním městě Washingtonu,“ sdělila k tomu mluvčí ministerstva Kerri Kupecová.

Protesty a nepokoje z minulých dnů připodobnil Trump k terorismu. „Organizátorům terorismu“ připomněl, že jim hrozí „dlouholeté tresty vězení“. Spojené státy podle něj potřebují bezpečnost a nikoliv anarchii, spravedlnost a nikoliv chaos. „To je naše mise a my zvítězíme,“ dodal.

Několik minut před Trumpovým projevem začali policisté a členové národní gardy agresivně zatlačovat stovky demonstrantů, kteří se shromáždili na náměstí Lafayette Square naproti Bílému domu, uvedla agentura AP. Poté, co byli účastníci protestu z náměstí vytlačeni, se po něm Trump prošel k nedalekému episkopálnímu kostelu sv. Jana. S biblí v ruce se pak před ním nechal fotografovat.

Demokratický guvernér státu New York Andrew Cuomo tento krok odsoudil. Prezident podle něj „použil vojenskou sílu k potlačení pokojného protestu, jen aby se mohl před kostelem vyfotografovat“. „Pro prezidenta je to vše jenom televizní reality show,“ napsal Cuomo na twitteru. „Ostuda!“

Na dramatický vývoj událostí reagoval i předpokládaný demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden. Trump „používá americkou armádu proti Američanům“, napsal Biden s tím, že v případě svého zvolení představí do sto dní plán na řešení „institucionálního rasismu“ v USA.

Demonstrace se v noci na dnešek nekonaly pouze ve Washingtonu, ale také New Yorku, Los Angeles, Atlantě, Philadelphii, Dallasu a dalších městech USA, a to i přes zákazy vycházení, které mnohé radnice vyhlásily ve snaze předejít násilnostem. Na známé newyorské obchodní třídě Pátá avenue se odehrál minimálně jeden případ rabování, kdy vzal dav útokem prodejnu bot a oblečení. V Buffalu najelo podle agentury AP auto do policistů a alespoň jednoho z nich srazilo.

Guvernér státu Illinois Jay Robert Pritzker řekl televizi CNN, že Trumpův plán vyslat armádu do jednotlivých států USA nemá oporu v zákonech. Podle michiganské guvernérky Gretchen Whitmerové by Trump by k něčemu takovému potřeboval souhlas guvernérů. Trump by podle CNN mohl využít zákon o vzpouře z roku 1807, který rozmístění armády na americké půdě sice umožňuje, přesné okolnosti nasazení jsou ale předmětem právních sporů.

Podle propočtů agentury AP policie zadržela za poslední týden po celé zemi nejméně 5600 lidí například kvůli krádežím, blokování dálnic, nebo právě porušování zákazu vycházení. Na svobodě přitom stále zůstávají tři ze čtyř policistů přítomných u zásahu proti Floydovi, ačkoliv přišli o práci ve sboru. Čtvrtý z policistů Derek Chauvin, který podle záznamu kolemjdoucího tisknul Floydovi koleno na krk, čelí obvinění z vraždy a je ve vazbě. Před soud by měl poprvé předstoupit 8. června.