Kerry: Rusko se ke světu chová jako za časů SSSR

Americký ministr zahraničí John Kerry během návštěvy Sofie

Americký ministr zahraničí John Kerry během návštěvy Sofie Zdroj: ctk/ap

Americký ministr zahraničí John Kerry během návštěvy Sofie obvinil Rusko, že se stále snaží vnucovat svou vůli druhým jako za časů Sovětského svazu. Zároveň vyzval Bulharsko, aby se odpoutalo od své téměř absolutní energetické závislosti na Moskvě. Členský stát NATO by podle něj také měl zlepšit boj s korupcí.

„Nyní jsme v roce 2015 a Rusko se stále snaží vnucovat svou vůli lidem, aby omezil jejich možnost volby. Snaží se vměšovat do vnitřní politiky jiných zemí, aby je mohl ovládat,“ prohlásil Kerry během pobytu v bulharské metropoli.

„Zjevně jsme v období plném výzev a Bulharsko žije v sousedství takových výzev,“ řekl rovněž americký ministr na společné tiskové konferenci s bulharským premiérem Bojkem Borisovem s narážkou na ukrajinskou krizi a na vojenskou pomoc, kterou podle přesvědčení Kyjeva a Západu poskytuje Moskva proruským separatistům na východě Ukrajiny.

Hlavní téma energetika

Šéf americké diplomacie se v Sofii setkal s bulharským prezidentem, s premiérem i s ministrem zahraničí. Během všech těchto schůzek prý věnoval mnoho času diskusi o diverzifikaci energetických zdrojů. Spojené státy mají podle něj zájem Sofii pomoci „učinit praktické kroky ke zvýšení energetické bezpečnosti Bulharska i celé Evropy“.

Kerry nicméně zdůraznil, že kroky Washingtonu nejsou nijak namířeny proti Rusku. „Není to namířeno proti žádné zemi. Je to jednoduše realita. Žádná země na světě by neměla být absolutně závislá na energetických dodávkách z jiné země. Musíme diverzifikovat dodávky po celém světě,“ dodal americký ministr. Vyzdvihl přitom aktivity, které má v Bulharsku americká společnost Westinghouse Electric Company.

Ta loni v létě podepsala v Bulharsku dohodu s akcionáři o rozšíření bulharské jaderné elektrárny Kozloduj. Firma by se měla podílet na výstavbě nového reaktoru. Bulharsko v současnosti patří mezi pět zemí EU, které jsou zcela závislé na dodávkách jaderného paliva z Ruska. Podobně jsou na tom i Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Finsko.

Pomohl by plynovod

Kerry při jednáních s bulharskými představiteli na téma energetické nezávislosti také hovořil o možnosti stavby nového plynovodu, který by Bulharsko spojil s Řeckem.

Ministr během své návštěvy zmínil také bezpečnostní témata, i vzhledem k současným napjatým vztahům s Ruskem kvůli situaci na Ukrajině. Zopakoval závazek Spojených států jako členského státu NATO, že v případě jakéhokoli útoku jsou připraveny Bulharsku pomoci. V této balkánské zemi se prý také uskuteční společné vojenské cvičení obou armád.