Klid zbraní na Ukrajině se nekoná, příměří prý porušují obě strany

Proruský ozbrojenec v Doněcku

Proruský ozbrojenec v Doněcku Zdroj: ctk/ap

Proruští separatisté ignorují klid zbraní, který v pátek vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ukrajinští pohraničníci tvrdí, že separatisté v noci na dnešek minomety a automatickými puškami zaútočili na dvě jejich stanoviště a zranili tři vojáky. Šest mužů přitom bylo zraněno už bezprostředně po vyhlášení příměří při útoku na jiné stanoviště. Ruský prezident Vladimir Putin znesvářené strany vyzval, aby zasedly k jednacímu stolu.

Obvinění z porušování příměří však přicházejí i z druhé strany. „Premiér“ proruské Doněcké lidové republiky Alexandr Bodoraj podle agentury ITAR-TASS řekl, že prohlášení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o příměří se ukázala jako lživá, neboť odstřelování východoukrajinského města Slavjansk ukrajinskými jednotkami pokračuje.

„Bez ohledu na páteční prohlášení ukrajinského prezidenta, že ukrajinská armáda zastaví vojenské operace od 20. do 27. června, dělostřelecké odstřelování Slavjanska i letecké údery na město pokračují,“ tvrdil Borodaj. „Rádoby mírové návrhy předložené Porošenkem jsou od samého počátku nepřijatelné, protože fakticky požadují kapitulaci lidového odporu Doněcké lidové republiky,“ prohlásil Bodoraj. Prezident jednoho státu podle něj nemůže požadovat „od druhého státu“ složení zbraní a kapitulaci ozbrojených sil.

„Je načase Porošenkovi a dalším vůdcům kyjevské junty objasnit, že jejich jurisdikce se na Doněckou lidovou republiku nevztahuje. Doněcká lidová republika je nezávislým státem,“ tvrdil Borodaj. Pokud ukrajinská armáda přece jen zastaví palbu, pak Doněcká lidová republika toho podle Borodaje využije k evakuaci zraněných a dětí ze Slavjanska a k zajištění dodávek humanitární pomoci.

Separatistům přísahají věrnost další ozbrojenci

Také proruský gubernátor Donbasu Pavel Gubarev podle ITAR-TASS řekl, že ukrajinští vojáci jednostranné příměří vyhlášené Porošenkem nedodržují a pokračují v odstřelování východoukrajinských oblastí. „Hovořil jsem dopoledne s ministrem obrany Doněcké lidové republiky Igorem Strelkovem. Žádné příměří není, neustále střílejí. Příměří vyhlášené Porošenkem je jen fikcí. Buď ho neposlouchají jeho ozbrojené síly, nebo prostě lže,“ tvrdil Gubarev.

V Doněcku se na centrálním náměstí shromáždila skupina ozbrojenců, aby složila vojenskou přísahu věrnosti proruské Doněcké lidové republice.

Moskva volá ke kulatému stolu

Už v pátek obvinilo Kyjev z porušení čerstvě vyhlášeného příměří Rusko. Podle ruské strany byl explozivní municí ostřelován ruský hraniční přechod Novošachtinsk. Střelba prý způsobila škody a těžce zranila jednoho pracovníka celnice.

Povstalci na východě Ukrajiny dali najevo, že se budou snažit příměří zpochybnit, a dožadují se stažení ukrajinské armády z území, která si přisvojují. Negativní postoj k Porošenkovu kroku, který by měl být prvním bodem realizace jeho mírového plánu, už projevila i Moskva. Tisková služba Kremlu uvedla, že oznámené příměří spíše vypadá jako ultimátum dané povstalcům.

Dnes ale Moskva změnila rétoriku a příměří vítá. Putin vyzval obě strany konfliktu, aby zasedly za jednací stůl. Ruský prezident však zároveň soudí, že plán navržený Porošenkem nebude bez praktických kroků zaměřených na zahájení jednacího procesu životaschopný a realistický.