Macron: Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme

Notre-Dame

Notre-Dame Zdroj: ČTK

Katastrofální požár pařížské katedrály
Lidé zpívali u hořící katedrály zatímco se hasiči snažili bojovat s plameny
V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár.
V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár
V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár.
24
Fotogalerie

V pařížské katedrále Notre-Dame v pondělí vypukl rozsáhlý požár. Budova přišla o svou štíhlou věž, podle svědka agentury Reuters se propadla už celá střecha a plameny zachvátily i jednu ze známých hranatých čelních věží. Okolí památky i její interiér byly evakuovány. Konstrukce hořící pařížské katedrály Notre-Dame ale zůstane uchráněna od celkové zkázy, uvedl zástupce hasičů. Kolem čtvrté hodiny ráno se požár pařížské katedrály podařilo dostat pod kontrolu a částečně uhasit. Objevují se již i první nabídky finanční pomoci na její obnovu.

Budova přišla o svou štíhlou věžičku, podle svědků i záběrů se propadla celá střecha a plameny zachvátily i jednu ze známých hranatých čelních věží.

Požár, který vypukl okolo 18:50 SELČ, může podle médií souviset s renovačními pracemi na budově, úřady ale zatím příčinu nesdělily. Pařížská prokuratura oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Na místo dorazil prezident Emmanuel Macron, jenž kvůli události zrušil plánovaný projev k národu, který měl v televizi pronést k jinému tématu ve 20:00. "Celý národ cítí pohnutí. Myslíme na všechny katolíky a všechny Francouze," napsal šéf Elysejského paláce na twitteru. "Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme," uvedl viditelně pohnutým hlasem Macron přímo na místě neštěstí. Vyhlásí rovněž i mezinárodní sbírku.

Mosty v okolí Notre-Dame byly plné přihlížejících a podle přítomných reportérů se místy ozývaly výkřiky zděšení, jinak lidé zkázu sledovali hlavně mlčky. Někteří se neubránili slzám, jiní zpívali církevní chorály a další se modlili za to, aby se hasičům podařilo katedrálu zachránit.

Americký prezident Trump na twitteru přišel s návodem, že by možná "mohly být k uhašení použity létající vodní cisterny" a zdůraznil, že "je třeba jednat rychle". Trumpovo doporučení použít k hašení katedrály letouny typu Canadair francouzské úřady odmítly. Úřad civilní obrany na twitteru uvedl, že vržení vody "na tento typ budovy" by mohl "přivodit proboření celistvosti stavby".

Podívejte se na video:

Podporu vyjádřila Francii například německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Donald Tusk i český premiér Andrej Babiš. "Notre-Dame v Paříži je Notre-Dame celé Evropy," napsal na twitteru Tusk. "Dnes jsme všichni s Paříží," dodal. "Notre-Dame patří celému lidstvu. Jaký smutný pohled!" napsal na twitteru předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Merkelová označila katedrálu, známou také jako Chrám Matky Boží, za "symbol Francie a naší evropské kultury". Vatikán vyjádřil "šok a smutek" nad požárem, který zničil "symbol křesťanství ve Francii a ve světě". Ujistil, že v modlitbách je s obyvateli francouzské metropole i s těmi, "kteří dělají vše, co je možné, aby se postavili této dramatické situaci".

"Je mi smutno, když vidím ty hrozivé záběry pařížské katedrály Notre-Dame, kterou zachvátily plameny. Napsal jsem SMS prezidentovi Emmanuelu Macronovi, pro kterého je to stejná tragédie jako pro celý francouzský národ," napsal na twitteru Andrej Babiš.

Ministr kultury Antonín Staněk je připraven nabídnout Francii pomoc českých odborníků při obnově katedrály. ČTK to řekla mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Smutek z poškození památky světového významu s Francouzi sdíleli i další čeští politici. Ministr zahraničí Tomáš Petříček přirovnal neštěstí k požáru Národního divadla.

Podle českých odborníků může být požár pro slavnou katedrálu fatální. Historička umění zabývající se středověkem Milena Bartlová ČTK řekla, že nejvíce se obává propadnutí klenby a rozšíření ohně v interiéru. Ředitel pražské pobočky Národního památkového úřadu (NPÚ) Ondřej Šefců v ČT uvedl, že v případě požáru ve věžích hrozí pád zvonů do interiéru katedrály a vzácné a staré skleněné vitráže jsou podle něj kvůli žáru nenávratně ztraceny.

Francouzský miliardář François-Henri Pinault, ředitel mezinárodní luxusní skupiny Kering, slíbil na obnovu katedrály 100 milionů eur (2,6 miliardy korun). Kering vlastní několik luxusních módních značek, včetně Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga a Alexander McQueen. Časopis Forbes odhaduje výši majetku rodiny Pinaultových na 35 miliard USD (794,3 miliardy korun).

Newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně francouzských architektonických a kulturních pokladů, spustila v pondělí internetové stránky s cílem získat peníze na obnovu katedrály. Na internetových stránkách pro organizování pomoci dobrovolných dárců GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc v souvislosti s požárem katedrály, uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry.

Přesná příčina požáru zatím není známá. Francouzská média citují zástupce pařížských hasičů, podle kterých by mohl souviset s projektem renovace špičky kostelní věže za šest milionů eur. Úřad pařížského prokurátora vyloučil žhářství či souvislost s terorismem a uvedl, že případ považuje za nehodu.

Katedrála Notre-Dame

- Katedrála, známá také jako Chrám Matky Boží, patří k symbolům Paříže a jednomu z nejkrásnějších příkladů gotické architektury vůbec. Její základní kámen položili na ostrově Île de la Cité na řece Seině na jaře roku 1163 během návštěvy papeže Alexandra III. ve městě, přesné datum je ovšem neznámé. V té době se ovšem už několik let stavělo, budování svatostánku, jehož vznik inicioval pařížský biskup Maurice de Sully, pak trvalo téměř dvě staletí, až do roku 1345. 

- Notre-Dame, ležící prakticky uprostřed Paříže, bývá často považována za nejvýznamnější z francouzských katedrál, ve středověku ovšem soupeřila o postavení s dalšími kostely. Například francouzští králové bývali korunování většinou v Remeši a pohřby panovníků se pak konaly v opatství Saint-Denis u Paříže. Katedrála byla určena pro ty největší slavnosti, běžné bohoslužby se konaly v menších kostelech. Sama katedrála se pro veřejnost otevírala jen o velkých svátcích. I proto si Napoleon v roce 1804 pro císařskou korunovaci vybral právě Notre-Dame, čím se symbolicky odstřihl od monarchie. 

- Jen o pár let dříve za francouzské revoluce přitom hrozilo chrámu zničením nakonec se mu ale podařilo zabránit, rozvášněný dav nicméně katedrálu a její výzdobu vážně poškodil. Velké restaurace se dočkala ve 40. až 60. letech 19. století. Z té doby pocházejí například sochy různých chimér a ďáblíků, kteří shlížely z věží katedrály, často mylně považované za doklad středověkého umění. Ve skutečnosti je ale ve své dílně vytvořil památkář a architekt Eugene Viollet-le-Duc. 

- Podobně jako další podobné stavby se i v Notre-Dame prakticky neustále pracovalo na menších či větších opravách, jedna z nejvýraznějších rekonstrukcí začala v roce 1993 a trvala celou dekádu, během které se dočkaly obnovy obě věže v průčelí nebo střední část fasády. V roce 2013, kdy se slavilo 850 let od položení základního kamene, se pak katedrála po dvou staletích dočkala nových zvonů, její zvonice byla neúplná od časů Velké francouzské revoluce na konci 18. století. 

- Notre-Dame, kterou svým románem Zvoník u Matky Boží proslavil například spisovatel Victor Hugo a jež sehrála velkou roli i v životě filmové Amélie z Montmartru, patří k nejčastějším cílům turistů v Paříži. Každý den ji podle dostupných údajů navštívilo přes 35.000 lidí. Také kvůli tomu ovšem katedrála podle odborníků rychle chátrala a památkáři v posledních letech volali po rozsáhlých opravách.