Koronavir: fakta versus fake news a jak na problém infodemie 

Milán a realita současných dnů.

Milán a realita současných dnů. Zdroj: reuters

I součástí každodenního života v Pekingu se staly chirurgické roušky.
Diamond Princess, loď, která o problému koronaviru ví své.
3
Fotogalerie

Že se koronavir dotýká světové ekonomiky, dochází ochranné pomůcky a jsou rušeny různé konference, víme. Zároveň však dochází k nárůstu nepravdivých informací a šíření fám. Ty jsou podle mnohých neméně závažným problémem.

Nejprve dosud známá fakta. Celosvětově je v tuto chvíli virem Covid-19 nakaženo přes 80 tisíc lidí ve více než 40 zemích. Většina z nich žije v Číne. Virus doposud zabil téměř 3000 lidí a přes 30 tisíc se uzdravilo. Jedna z velmi sledovaných dílčích lokací hotel na Tenerife se zhruba tisíci hosty zůstává v karanténě. 

No a pak se ve veřejném prostoru objevují další informace, které můžeme označit za fake news. Objevují se fámy ohledně původu viru jako sofistikované vyvinuté biozbraně, práce tajných služeb či “zaručených” receptů na uzdravení. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) přímo v Silicon Valley apelovala na technologické firmy, aby bojovaly proti fake news v souvislosti s virem. Zároveň označila šíření zavádějících informací za “infodemii”. Facebook, Twitter, Youtube a TikTok nově proto odkazují uživatele hledající koronavirus na stránky WHO. 

Deník N v souvislosti s tím informoval o videu astrologa Antonína Baudyše (syn bývalého ministra obrany, pozn. red.). V něm Baudyš uvádí, že je epidemie koronaviru byznys plánem, na němž má benefitovat farmaceutický průmysl a že virus pochází již z roku 2003. Video se však opírá o již vyvrácené mýty a hoaxy. Baudyš pro Deník N uvedl: „Já vůbec nevím, jak to je, jen jsem vyslovil obavu, jestli tam nemůže být komerční souvislost.“ Video mělo na YouTube do čtvrtka už několik set tisíc zhlédnutí. 

Na dopady koronavirové infodemie upozornil i italský ministr zahraničí Luigi Di Maiou, podle něhož zavádějících zprávy o průběhu šíření koronaviru v Itálii poškozují italskou ekonomiku a reputaci země.  

Zavádějící informace jsou svým způsobem též infekcí. Klíčové je zachovat kritické myšlení a nadhled, apelují mnozí. Najít správný přístup k relevantnímu informování o situaci ale není snadné. 

Infodemie

Cirkulace nadměrného množství informací, mnohdy ne zcela prozkoumaných. V důsledku obtížnosti identifikovat spolehlivé zdroje je složité se v daném tématu orientovat. Infodemie je uvedena v oficiálních dokumentech Světové zdravotnické organizace.

Obecnému vnímání situace pak nepomáhají ani některé výstupy v médiích a na sociálních sítích. Tématem čtvrtka v Česku byly poloprázdné regály supermarketů a předzásobení potravinami. Což se stalo také terčem řady virálních vtipů a diskuzí.