Krajní pravice v Evropském parlamentu pošilhává po velkém balíku peněz

Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament ve Štrasburku Zdroj: CTK/AP

Až na 50 milionů eur si mohou přijít krajně pravicové strany, které nově usednou v lavicích Evropského parlamentu, pokud se jim pod vedením francouzské političky Marine Le Penové podaří zformovat politickou frakci. Od toho je dělí dohoda s minimálně dvěma europoslanci z různých členských zemí.

Evropské extremistické politické strany mají blízko k tomu, aby přetavily svůj úspěch v nedávných evropských volbách v balík peněz. Pokud se jim podaří zformovat politickou skupinu v Evropském parlamentu, mohou na svou činnost během příštích pěti let získat z rozpočtu europarlamentu až padesát milionů eur. Upozorňuje na to britský think-tank Open Europe.

Jak připouštějí jejich lídři, pro evropskou krajní pravici by to znamenalo velké povzbuzení. „Ano, je to důvod, proč jsme začali vytvářet politickou skupinu,“ řekl EurActivu lídr belgické extremistické strany Vlámský zájem Gerolf Annemans. Dodal, že pokud chce uskupení v Evropském parlamentu řádně fungovat a prosazovat svou politiku, finance jsou nezbytností.

Celkem 38 poslanců. Na frakci to nestačí

Krajně pravicové strany sdružené kolem francouzské Národní fronty, kterou vede Marine Le Penová, mají nyní dohromady 38 europoslanců. Na vytvoření nové politické frakce to ale nestačí. K tomu je totiž zapotřebí kromě minimálního počtu 25 europoslanců splňovat ještě další podmínku – poslanci musí pocházet z minimálně sedmi členských zemí EU.

Marine Le Penové se zatím podařilo ke spolupráci přemluvit nizozemskou Stranu pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, italskou Ligu severu (LN), Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ) a belgický Vlámský zájem (VB). Úkol příštích dnů je proto jasný, zbývá přesvědčit ještě alespoň dva europoslance z jiných zemí.

Celý článek si můžete přečíst na webu EurActiv.cz