Kyjev chce od soukromých věřitelů získat 15 miliard dolarů

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajina předpokládá, že v rámci plánovaných dluhových rozhovorů se soukromými věřiteli získá až 15 miliard dolarů (asi 363 miliard Kč). Kyjev tento týden uzavřel s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) předběžnou dohodu o nové finanční pomoci ve výši 17,5 miliardy dolarů.

Celkově by Ukrajina měla během příštích čtyř let získat od mezinárodních věřitelů zahrnujících rovněž Evropskou unii 40 miliard dolarů. Ukrajina v lednu oznámila, že chce jednat o svém dluhu se všemi držiteli státních dluhopisů.

„Rozhovory o dluhu by měly vést k částce 15 miliard dolarů,“ sdělila v e-mailu agentuře Reuters mluvčí ministerstva financí. To zatím neupřesnilo, o co hodlá držitele dluhopisů na jednání požádat.

Mnozí předpokládají, že plánované rozhovory mají připravit cestu k restrukturalizaci ukrajinského dluhu. Ministerstvo počítá se zahájením rozhovorů začátkem března.

Ukrajina je nyní na pokraji státního bankrotu. Tamní ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a loňské ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym.