Kyjev opět viní povstalce z porušování příměří

Proruští rebelové v Doněcku (ilustrační foto)

Proruští rebelové v Doněcku (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Proruští ozbrojenci dnes na východě Ukrajiny na nejméně osmi místech porušili vyhlášený klid zbraní, výbuchy dělostřeleckých granátů se ozývaly i ve třech obytných čtvrtích Doněcku. V situační zprávě o stavu příměří to oznámilo velení protipovstalecké operace. Od vyhlášení klidu zbraní, na němž se Kyjev se zástupci povstalců dohodl v běloruském Minsku, uplynulo už pět dní.

Přestřelky byly během odpoledne zaznamenány u měst Debalceve a Jasynuvata a v obcích Vilchivka, Avdijivka, Krasnohorivka, Kirovske, Majorsk a Maloorlivka. Všechny tyto lokality se nacházejí v Doněcké oblasti. Z Luhanské oblasti dnes žádné incidenty hlášeny nejsou.

V Doněcku místní radnice oznámila dělostřelecké výbuchy ve třech obytných čtvrtích. Ve městě ale pomalu pokračuje obnovení dodávky elektřiny a plynu, jen během dneška bylo napojeno kolem 200 obytných domů. Stále ale vázne zásobování vodou.

Přestřelky v obci Kirovske potvrdily povstalecké zdroje. Podle tiskové agentury Novorossija tam ukrajinská armáda bombardovala místní mateřskou školku, do bojů se prý na straně ukrajinských „nacistů“ zapojili i žoldáci z Polska a Švédska.