Kyjev zavřel osm hraničních přechodů do Ruska

Ukrajinští vojáci u města Amvrosijivka nedaleko hranic s Ruskem

Ukrajinští vojáci u města Amvrosijivka nedaleko hranic s Ruskem Zdroj: CTK

Ukrajinská vláda rozhodla, že s ohledem na nestabilní bezpečnostní situaci uzavře osm hraničních přechodů do Ruska. Oznámila to dnes ukrajinská média s odvoláním na tiskovou zprávu kabinetu. Ministerstvo zahraničí má o novém opatření informovat ruské úřady. Agentura RIA Novosti ale odpoledne napsala, že ruská pohraniční služba o ničem neví a uzavření přechodů popřela.

RIA Novosti s odvoláním na místní obyvatele rovněž napsala, že mezi armádou a povstalci pokračují boje v centru Slavjanska, kde byly přerušeny dodávky elektrického proudu. Při dělostřelecké palbě totiž utrpělo vedení. Ve většině města už nějakou dobu není ani voda kvůli poškození velkého vodovodního řadu a čerpací stanice.

Ukrajinské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že v oblasti Slavjanska přišel o život jeden příslušník speciální policejní jednotky a dva další utrpěli těžká zranění. Stalo se tak, když kontrolní stanoviště vládních sil ostřelovali z místního kostela proruští povstalci minomety.

Putin a Porošenko se vyslovili pro rychlé ukončení bojů

Zprávy o dalších bojích přicházejí prakticky souběžně s informací mluvčího Kremlu, že se nastupující ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin při dnešním krátkém rozhovoru vyslovili pro co nejrychlejší ukončení krveprolití na jihovýchodě Ukrajiny. Do úřadu hlavy státu bude Porošenko slavnostně uveden v sobotu v Kyjevě.

O uzavření osmi přechodů rozhodlo ukrajinské ministerstvo vnitra ve čtvrtek večer. Sedm je v Luhanské oblasti. V Doněcké oblasti se to zatím týká jen přechodu Marynivka, odkud ve čtvrtek přicházely zprávy o tvrdých bojích.

Na pohraniční post u Marynivky zaútočila z ukrajinského i ruského území asi stovka ozbrojenců, kteří měli k dispozici i obrněný transportér a těžké kulomety. Boje trvaly až do čtvrtečních večerních hodin, než na pomoc pohraničníkům dorazily jednotky ukrajinské armády. Část radikálů podle ukrajinských médií uprchla přes hranici do Ruska, na místě podle agentury Unian zůstalo patnáct mrtvých vzbouřenců.

Ukrajina přesouvá obranu až k hranici

Podle ukrajinského serveru Cenzor souvisí uzavření hraničních přechodů s armádním rozkazem likvidovat vzbouřence přímo v hraničním pásmu. Dosud ukrajinští pohraničníci hájili pozice zhruba dvacet až třicet kilometrů v hloubi ukrajinského území. Nyní padlo rozhodnutí přesunout obranu přímo k hranici.

„Ozbrojence, kteří pronikají z druhé strany hranic, budou silové složky likvidovat všemi prostředky,“ řekl ukrajinském serveru zdroj z prezidentské kanceláře.

Ruská pohraniční služba podle RIA Novosti dnes informaci o uzavření osmi z 32 rusko-ukrajinských přechodů popřela. „Naše přechody jsou normálně v provozu a ty samé přechody na ukrajinské straně také pracují,“ citovala agentura nejmenovaného ruského činitele.