„Lidovou republiku“ vyhlásil i Luhansk. Východ Ukrajiny hlásí další útoky

Proruský radikál na východě Ukrajiny

Proruský radikál na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Proruští separatisté v neděli večer během demonstrace ve východoukrajinském Luhansku vyhlásili po vzoru sousední Doněcké oblasti „lidovou republiku“. Z východu Ukrajiny byly zároveň ohlášeny nové incidenty: ve městě Kosťantynivka dnes neznámí ozbrojenci ovládli policejní služebnu a v nedalekém Kramatorsku ostřelovali letiště z granátometů a samopalů.

Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že výbuch nastražené nálože v Doněcké oblasti poranil dva ukrajinské vojáky, z nichž jeden zraněním podlehl během přepravy vrtulníkem do charkovské vojenské nemocnice. Místo incidentu ministerstvo neupřesnilo.

V Luhansku chtějí proruští radikálové uspořádat 11. května referendum, v němž mají místní obyvatelé odpovědět na otázku, zda „souhlasí se státní samostatností Luhanské lidové republiky“. Svrchovaná a nezávislá republika byla podle vzbouřenců vyhlášena s okamžitou platností, chystané referendum má vznik nového státního útvaru prý jen potvrdit.

Vůdci proruských radikálů v Luhansku žádají, aby ruština byla vyhlášena za druhý státní jazyk a aby byli osvobozeni údajní političtí vězňové. Přijali rovněž prohlášení, podle něhož požádají Rusko o vyslání „mírových sil“ v případě, že bezpečnostní složky věrné kyjevské vládě proti povstalcům zakročí.

Útoky proti klíčovému letišti

Přestřelku dnes ráno ohlásili očití svědci z města Kramatorsk na severu Doněcké oblasti. Proti ostraze místního letiště zahájila palbu ze samopalů a granátometů skupina neznámých ozbrojenců. Vojáci odpověděli střelbou, o zraněných či mrtvých se zprávy nezmiňují. Kramatorské letiště je klíčové pro zásobování bezpečnostní sil operujících na východě země proti separatistům a pro dodávky munice a přísun policejních posil.

Policii čeká grandiózní čistka
Zásahové jednotky ukrajinského ministerstva vnitra nejsou schopny plnit své povinnosti, přiznal v neděli ministr vnitra Arsen Avakov. „Policie na východě Ukrajiny není funkčně schopna plnit své povinnosti, čeká nás grandiózní personální čistka,“ řekl ministr. Na východě Ukrajiny podle Avakova působí 12 tisíc policistů a jejich kompletní výměna není v nynějších podmínkách reálná. „Ve válečných podmínkách, v nichž se nacházíme, nelze o ničem takovém hovořit,“ prohlásil ministr vnitra. Popřel ale, že by policejní síly přešly na stranu separatistů.

Jiná skupina neoznačených ozbrojenců dnes podle agentury Unian obsadila policejní služebnu ve městě Kosťantynivka jižně od Kramatorska. Útočníci rovněž obklíčili místní radnici. Oficiální ukrajinská místa incident dosud nepotvrdila, z nezávislých zdrojů většinou zprávy z východu Ukrajiny nelze bezprostředně ověřit.

V Charkově policie v noci na dnešek zasáhla proti pokusům proruských aktivistů uspořádat demonstraci na centrálním náměstí Svobody. Separatisté se pokoušeli vystavět na náměstí stanový tábor a ohradit ho zátarasy. Policisté zadrželi třináct lidí.

Během pochodu za jednotný stát létaly kameny

Zatýkání v centru města předcházel incident mezi stoupenci jednotné Ukrajiny a zastánci federalizace. Asi 7000 lidí se v neděli v Charkově zapojilo do pochodu za jednotný stát, který zorganizovali radikální fanoušci místního fotbalového klubu Metalist. Proti účastníkům pochodu zaútočil kamením a holemi dav lidí s ruskými trikolórami. Podle některých informací se z místa střetu ozývala i střelba.

Několik lidí bylo při incidentu zraněno, na místě zdravotníci ošetřili šest osob s tržnými ranami na hlavě, dalších osm lidí bylo převezeno do nemocnice. Mezi zraněnými jsou dva policisté.

V Doněcku, dalším centru odporu proti kyjevské vládě, v noci na dnešek proruští radikálové opustili místní televizní věž, kterou v neděli obsadili na protest proti vypnutí ruských televizních kanálů. Kyjev nechal jejich vysílání odpojit s poukazem na to, že stanice šířily protiukrajinskou propagandu.

Separatisté se s místní vysílací správou dohodli, že bude obnoveno vysílání ruské státní televize Rossija 24 a věž opustili. Z jejího vrcholu zmizela i černo-modro-rudá vlajka samozvané „Doněcké lidové republiky“.